Po třech letech a hned čtyři! Stádo vzácných arkalů ze zooparku se rozrostlo o roztomilá mláďata
Dva ze čtyř roztomilých arkalů, narozených nedávno v chomutovském zooparku. Foto: Miroslav Brtnický
Zajímavosti

Chomutov - Nejvzácnější kopytníci z chovu chomutovského zooparku si letos pro chovatele i návštěvníky přichystali velmi milé překvapení. Po pouhém půl roce, kdy do stáda urialů kaspických (arkalů) znovu přibyl samec, má o čtyři členy víc.

Malí arkalové se narodili na přelomu dubna a května a teď už se vesele prohánějí se svými matkami ve výběhu. Přitom ještě před půl rokem bylo stádo bez samce, teprve koncem října si zoopark dovezl tříletého berana z estonského Tallinu. A ten se ve společnosti čtyř samic zjevně činil. „Když jsme před půl rokem stádo rozšiřovali, v další odchovy jsem spíš opatrně doufali. A teď máme čtyři mláďata od několika matek,“ jásá ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Už jen narození urialů kaspických v chovu je považováno za úspěch, vydařený odchov tolika mláďat by byl naprosto senzační. V Evropě je maximálně pět zoologických zahrad, které arkaly chovají. A v České republice je chomutovský zoopark jediný. Poslední mládě se tu podařilo odchovat v roce 2019, od roku 2020 bylo stádo složené jen ze samic. To se teď změnilo radikálně, protože jak potvrdila ředitelka zooparku, všichni čtyři nově narození arkalové jsou kluci.

2505mladata

Návštěvníci mohou roztomilé rošťáky spatřit ve výběhu, který arkalové už dlouhé roky sdílí s makaky magot. „Vypadají nenápadně, na první pohled připomínají klasického muflona, ale je to jedno z nejvzácnějších zvířat, které chováme,“ doplňuje k urialům vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Radost mají nejen chovatelé v chomutovském zooparku, ale jistě i koordinátor evropského záchovného programu (EEP), kam jsou tito vzácní kopytníci zařazeni. Ten loňské obohacení chomutovského stáda o samce z Estonska schvaloval.

Arkalové jsou blízcí příbuzní ovcí a muflonů, a kromě dvou zmíněných názvů se lze setkat ještě s několika dalšími, například ovce stepní, archál nebo urial stepní. Zoopark je chová již dvacet let. V přírodě žijí tito sudokopytníci především na náhorních plošinách a v horách střední Asie. Vzhledem k táhlým válečným konfliktům ale nejsou známé počty volně žijících jedinců.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru