Česká obchodní inspekce prováděla kontroly na „Black Friday“. Porušení zákona zjistila ve 13 případech
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - V souvislosti s konáním slevové akce „Black Friday“ uskutečnila Česká obchodní inspekce mimořádné kontroly na celém území republiky. Provedla 92 kontrol a porušení zákona zjistila ve 13 případech. Nejčastěji prodejci nedodrželi zákon o ochraně spotřebitele, kdy avizované ceny na „Black Friday“ neodpovídaly cenám účtovaným.

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve dnech 23. a 24. listopadu 2017 mimořádnou kontrolní akci na den zvaný „Black Friday“. Cílem bylo ověřit, zda uváděné slevy jsou poskytovány v souladu se zákonem. Celkem bylo provedeno 92 kontrol převážně v supermarketech, hypermarketech a obchodních centrech na celém území České republiky. Porušení zákona o ochraně spotřebitele bylo prokázáno ve 13 případech, kdy se prodejci nejčastěji dopouštěli nekalé obchodní praktiky. Spotřebiteli byla často účtována u pokladny cena vyšší, než uvedená cena pro „Black Friday“.

Typickým příkladem porušení zákona byla kontrola elektro provozovny ve Velkém Meziříčí. Inspektory byl do kontrolního nákupu zakoupen výrobek deklarovaný jako TOP PRODUKT v rámci reklamní akce „Black Friday“. Jednalo se o elektrickou žehličku Philips. Avizovaná cena byla prodávajícím stanovena ve výši 1 799 Kč. Skutečně účtovaná cena však byla 2 499 Kč. Tímto jednáním byl spotřebitel poškozen ve výši 700 Kč a s prodejcem bude zahájeno správní řízení.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru