Nejvíce registračních značek na přání má Praha, v kraji jich je 368. Lidé za ně utratili už 55 milionů
Registrační značka na přání. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústecký kraj - Od 1. ledna 2016 není žádný problém mít na autě nebo motorce registrační značku se jménem nebo přezdívkou. Od začátku loňského roku do 28. února 2017 jich úředníci vydali celkem 5 470 kusů a lidé a firmy za ně zaplatili celkem 55 milionů korun. V Ústeckém kraji je 368 takových vydaných „espézetek“.

Nejvíce vydaných registračních značek eviduje Praha, nejméně kraj Vysočina. “Všeobecně se o značky čekal mezi odborníky větší zájem. Registrační značky na jedno auto stojí 10 tisíc korun a celkově je potřeba zvolit 8 znaků, z nichž jeden musí být číslice. Důležité také je, že si řidiči nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W,” říká prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Co je na značkách? Třeba U mě dobrý a Ruku na to

V celém Česku úřady evidovaly k loňskému 29. prosinci 4 806 registračních značek na přání. Ke konci letošního února celkový počet vystoupl o 664 kusů na celkových 5 470. Lidé na registračních značkách chtěli mít zpravidla křestní jména nebo jména firem, případně se snažili registrační značku ozvláštnit nějakým vtipem nebo přezdívkou typu „UME D0BRY“ nebo „RUK UNAT0“.

Prim hraje hlavní město Praha s celkovým počtem vydaných “espézetek” 1 405. Následuje ji Jihomoravský kraj (777), Středočeský kraj (731), Moravskoslezský kraj (537), Ústecký kraj (368), Plzeňský kraj (319), Olomoucký kraj (271), Jihočeský kraj (248), Liberecký kraj (226), Pardubický kraj (223), Královéhradecký kraj (220), Zlínský kraj (214), Karlovarský kraj (200) a kraj Vysočina (155).

“Zpočátku se zdálo, že zájem o registrační značky bude větší. Napovídala tomu v průběhu loňského roku zveřejňované počty žádostí. Nakonec se ale tempo žádostí zpomalilo a tento rok se už zdaleka tolik nových originálních značek neobjeví, říká president Autoklubu Jan Šťovíček.

Na suvenýr zapomeňte, za krádež této značky můžete jít do vězení

Odcizení originální “espézetky” je trestný čin. Náhradní SPZ při odcizení vydána nebude, proto si řidič bude muset pořídit běžnou SPZ nebo novou originální značku opět za 10 tisíc korun. “Je to kvůli tomu, že původní značka bude v registru značek kvůli možnosti zneužití provždy zablokována,” uzavírá Jan Šťovíček.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru