Žáci se mohou přihlásit do soutěže Vím proč a vyhrát tak pro sebe tablet a pro školu 200 000 korun
Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy – Ještě do konce března mohou žáci základních a středních škol vkládat videa s vlastními fyzikálními pokusy na www.vimproc.cz. Za krátké video inspirované nějakým zajímavým pokusem, jevem či teorií, mohou přitom od Nadace ČEZ získat 200 tisíc korun pro svou školu, nebo vyhrát jiné hodnotné ceny.

Učitelé zde zase najdou všechna doposud natočená videa roztříděná do přehledných kategorií. Mohou se jimi inspirovat pro zpestření výuky v hodinách přírodovědných předmětů i v nepovinných kroužcích. Celkem za dobu existence soutěže až do současnosti (k 9. únoru) zatím vzniklo přesně 950 videí!

 „Na projektu se v roli porotkyně podílím od samého počátku a těší mě, že kvalita videí se rok od roku zvyšuje a je stále těžší vybrat vítěze. Mám radost, že žáci základních i středních škol hledají cestu k fyzice právě tímto způsobem,“ chválí učitelka fyziky a členka poroty Daniela Martincová. Podle ní projekt vytváří prostor rozvíjet silné stránky žáků. „Ať již se žáci účastní soutěžní nebo nesoutěžní části, zažívají svůj menší nebo větší úspěch ve fyzice, z jimi vybraného a pro ně zajímavého tématu. Také se domnívám, že vzájemné sdílení jimi vytvořených videí neformálním způsobem zvyšuje kvalitu vzdělávání ve fyzice a učitelům umožňuje komplexněji ověřit znalosti a dovednosti jejich žáků. Zvláště si vážím komunity nejen žáků, ale i učitelů, rodičů a lektorů, kteří se do projektu pravidelně zapojují.“

1102cez1

Foto: ČEZ

Soutěže se mohou účastnit žáci a studenti ze základních či středních škol, kteří na web „Vím proč“ vloží vlastnoručně natočená a namluvená videa vysvětlující nějaký fyzikální jev. Ocenění získají nejen nejlepší příspěvky vybrané odbornou porotou, ale také vítězové v on-line hlasování veřejnosti. Autoři videí vybraných veřejností se mohou zúčastnit exkurze do jimi zvoleného provozu Skupiny ČEZ. Autoři šesti videí vybraných odbornou porotou (tří ze základních a tří ze středních škol) pak získají značkové tablety. Ti úplně nejúspěšnější obdrží navíc od Nadace ČEZ pro svou školu 200 000 Kč na vybavení učebny přírodovědných předmětů. Uzávěrka již pátého ročníku soutěže je 31. března 2018.

Od spuštění soutěže v roce 2013 se na webových stránkách zaregistrovalo téměř 1 500 uživatelů. „Fyzika nepatří zrovna k nejoblíbenějším předmětům, přitom nás provází doslova na každém kroku. Věříme, že když se děti pustí do pokusů a objevování, jak náš svět vlastně funguje, najdou si k ní cestu,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ, která soutěž „Vím proč“ a také výuku technických předmětů dlouhodobě podporuje. Jak dodává, známé rčení říká, že jednou vidět, je víc než stokrát slyšet. „A my zastáváme teorii, že jednou si vyzkoušet, je víc než tisíckrát vidět.“ Chceme, aby fyzika děti bavila. Pokud si mohou samy pokusem ověřit, jak funguje na první pohled nudný vzoreček v praxi, věříme, že si k této nesmírně zajímavé a užitečné vědě cestu najdou.“

Nejúspěšnější v režii fyzikálních pokusů jsou zatím žáci a studenti ze Severní Moravy. Na stupních vítězů stáli v posledních čtyřech ročnících celkem pětkrát, dvakrát získali hlavní cenu 200 tisíc korun. V těsném závěsu sekundují nadšení fyzikáři z Prahy a Jižní Moravy (4 x vítězové, z toho 3 x hlavní cena). Ze severu Čech, konkrétně Libereckého kraje, jsou zatím nejúspěšnější, a to v kategorii ZŠ Patrik Zajíc a Pavel Buřita z Gymnázia Frýdlant. V roce 2016 coby žáci primy skončili na třetím místě s videem „Stromy to dělají jinak“, v němž popisují princip hydrostatického tlaku. V loňském roce již jako žáci sekundy bodovali opět, když ještě s Ondřejem Budkou přihlásili do soutěže video s názvem Lom světla. Jejich názorné vysvětlení tohoto fyzikálního jevu jim tentokráte vyneslo dokonce druhé místo.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru