Louny - Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla 10. května kontrolu v restauraci Černý kůň v lounské ulici Beneše z Loun. Hygienici při kontrole našli několik kusů masa s prošlým datem spotřeby. Informovala o tom KHS v Ústí nad Labem.
Při kontrole bylo zjištěno, že v chladícím zařízení byly skladovány dva kusy vepřové pečeně vakuově balené, hmotnost 4,8 kg a 4,6 kg s datem použitelnosti do 8. 5. 2017, jedno balení vepřových jater o hmotnosti 1,79 kg s datem použitelnosti do 4. 5. 2017. V mrazícím zařízení při teplotě prostředí -18°C bylo uloženo jedno balení kuřecích jater čerstvých chlazených o hmotnosti 0,5 kg s datem použitelnosti do 23. 4. 2017 a cca 2,5 litru hluboce zmrazené zmrzliny čoko – lískový ořech, která jevila smyslové změny, neboť na povrchu byla zmrzlá tekutina nesouvisející se zmrzlinou.
"V provozovně tak byly uchovávány potraviny určené k přípravě pokrmů, u nichž bylo prošlé datum použitelnosti, a potravina jevící smyslové změny, tj. potraviny, které nejsou v žádném případě použitelné k přípravě pokrmů. Na místě byla u těchto potravin, které nejsou bezpečné, nařízena likvidace," uvedla KHS v Ústí nad Labem.
Provozovatel je povinen v určeném termínu prokázat krajské hygienické stanici, že likvidace byla provedena. Za zjištěné nedostatky byla zodpovědné osobě uložena sankce.



