Parta nadšenců, která se každoročně stará o údržbu lanovky na Komáří vížku. Foto: město Krupka
Louny

Krupka – Každý rok v době odstávky lanové dráhy z Bohosudova na Komáří vížku vezmou nohy na ramena a vyrazí do Krupky. Parta nadšenců ze švýcarského městečka Kandersteg v čele s Jakobem Schulerem jezdí už 14 let pomáhat s údržbou zdejší unikátní lanovky, která je od roku 2013 chráněna jako kulturní památka ČR.

Krupská lanová dráha typu VR 101 s technologií švýcarské firmy Von Roll je totiž světovým unikátem - nikde jinde stejná nejezdí. Právě v Kanderstegu, kde dnes sídlí uznávané muzeum lanovek (www.seilbahnmuseum.ch), kdysi jedna fungovala. „Ale asi před dvaceti lety ji předělali na kabinkovou,“ říká pracovník krupské lanovky Marek Ferenc s tím, že to pro Švýcary byla velká rána.

Rozhodli se proto, že budou pravidelně jezdit do Krupky a pomáhat s údržbou „poslední žijící legendy“. A vydrželo jim to dlouhých 14 let. „Původně jezdili na dva tři dny, teď zůstávají celý týden. Pracují tu jako brigádníci, lezou po sloupech a pomáhají s údržbou. Za ty roky už máme přátelské vztahy,“ vysvětluje Ferenc.

Foto: Město Krupka

Spolupráce a přátelství jsou natolik pevné, že má krupská lanovka ve švýcarském muzeu dokonce svou expozici. „Máme tam naší sedačku, vlajku a spoustu dalších dílů. Je to taková propagace Krupky,“ culí se Ferenc. A co víc, Švýcaři každý rok oslovují firmy ve své domovině a shánějí pro krupskou lanovku sponzory. Vozí finanční i materiální dary, letos například hromadu nového nářadí.

Foto: Město Krupka

„Moc si jejich pomoci vážíme a děkujeme jim,“ říká Adolf Vítů, ředitel společnosti SPORT KRUPKA s.r.o., která lanovou dráhu v Krupce provozuje. „Jsou to opravdoví nadšenci, fajnoví chlapíci. Jezdí k nám i pan Hansruedi Kallen, který u nich dlouhé roky tu jejich lanovku ovládal nebo pan Karl Werthmüller. Finančně nám každý rok pomáhá i pan Jan Kaufmann, který ale žije v Německu, kde pracuje jako záchranář,“ dodává Ferenc.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru