Ilustrační foto
Louny

ČR – Stavební výroba v Česku se nadále nachází v útlumu, v dubnu meziročně klesla o 0,3 procenta, a to zejména v oblasti pozemního stavitelství.

V něm je z vyšší míry než ve stavitelství inženýrském zaangažován soukromý sektor, který slabší stavební produkcí reaguje na mimořádnou inflaci uplynulých let a s ní související poměrně vysoké úrokové sazby, z nichž pramení investiční nejistota a horší dostupnost financování jak samotné výstavby, tak vlastního pořizování nemovitostí. Navíc, úrokové sazby letos klesají pozvolněji, než se čekalo, což útlum tuzemského stavebnictví prodlouží. To by se však i přesto mělo celoročně dostat na lepší čísla než loni, když přidá 3,5 procenta, ovšem z velké části kvůli ponížené výchozí základně loňska. 

Meziročně sice bylo zahájeno o více než 35 procent bytů více, ale tento údaj je tradičně relativně kolísavý. Navíc, daná povolení jsou zhusta vyústěním povolovacích řízení, která započala ještě v době před nástupem zmíněné nejistoty spjaté s inflací uplynulých dvou let. 

Útlum stavební výroby tak může v budoucnu vyvolat výraznější tlak na růst cen nemovitostí kvůli jejich omezenější nabídce.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru