Žatec - Ve středu 20. ledna v Žatci kmitaly šejkry, voněla káva a pěnilo pivo. V Music clubu Žatecký Liďák totiž probíhal 8. ročník barmanské soutěže Žatecký Cup, jehož pořadatelem je Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Žatec.

„Žáci středních škol se zaměřením na gastronomii mají na Žateckém Cupu příležitost ukázat a prověřit své umění ve třech kategoriích, soutěží tu baristé, barmané a letos nově máme zavedenou také kategorii v čepování žateckého piva. Zúčastnilo se 16 škol, pět škol je z Ústeckého kraje, máme tu školy i ze severní a jižní Moravy. Soutěží padesát žáků, což je pěkné číslo. Naši školu zastupuje 5 soutěžících, máme zde 4 barmany a jednoho chlapce, který bude čepovat pivo, věřím, že všichni budou úspěšní,“ uvedla Stanislava Sajdlová, ředitelka pořádající školy.
„Letošní ročník je pro nás mimořádně důležitý, protože poprvé probíhá pod záštitou pana Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje. Znamená to pro nás projevení důvěry a zvýšení prestiže této soutěže v očích veřejnosti,“ dodala Stanislava Sajdlová.
Budoucí barmané připravovali ve své kategorii míchané nápoje z piva v kategorii Fancy Cocktail, kterými okouzlili nejen nespočet diváků, ale hlavně odbornou porotu složenou z certifikovaných komisařů CBA pod dohledem hlavního komisaře CBA Martina Vogeltanze. Podmínkou účasti byla příprava 3 porcí míchaného nápoje v časovém limitu pět minut. Soutěžící byli povinni použít do svého nápoje minimálně 6 cl a maximálně 10 cl Žatecké piva, měli k dispozici sirupy Monin a nealko nápoje společnosti Coca-Cola. V soutěži baristů Junior Mistr Kávy® se zúčastnilo celkem 12 soutěžících, kteří se museli poprat s přípravou 2 drinků z kávy, seřízením mlýnku a dalšími úkoly. V Junior Beer Competition bojovalo celkem 13 možných budoucích pivních specialistů, kteří museli předvést svoje teoretické znalosti v testu a praktické dovednosti u výčepního pultu.
Své želízko v ohni na soutěži baristů měla také mostecké Soukromá hotelová škola Bukaschool. Naši redakci okouzlil jejich nápoj Ginger press a hlavně způsob, jakým nápoj porotě naservírovali. Nejen, že tento nápoj vypadal už sám o sobě velmi dobře, v pěkném šálku, ozdobený plátky zázvoru na napichovátku s lístky máty, ale ještě byl podán ve stylové a vyzdobené bedýnce, ve které nechyběl ani recept na přípravu tohoto oku lahodícího, nápaditého a osvěžujícího nápoje z kávy.

Zajímalo nás také, jak probíhá soutěž v čepování piva, jak správně pivo natočit, to nám prozradil Matěj Babák: „Kohout by neměl být při čepování ponořen v pivu, sklenice se musí držet za ucho nebo za její spodní část, pivo musí být natočené přesně na míru, pěna piva nesmí přesahovat dva milimetry nad okraj sklenice.“
A jak soutěžní klání dopadla?
Výsledky v části „Junior Beer Competition“:
1. místo: Matěj Broţ, Hotelová škola Plzeň
2. místo: Vojtěch Rejholec, Hotelová škola, OA a SPŠ, Teplice
3. místo: Michaela Schleicherová, Střední škola živnostenská a ZŠ, Planá
Výsledky v části „Junior Cocktail Competition“:
1. místo: Dominik Prouza, SOŠ a SOU Polička
2. místo: Petr Špák, Střední soukromá škola gastronomie, Svídnická, Praha
3. místo: Eva Drtilová, Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník
Výsledky v části „Junior Mistr kávy®“:
1. místo: Adéla Mondeková, Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník
2. místo: Anna Trčková, Hotelová škola Vincenze Priessnitze Jeseník
3. místo: Ondřej Vojtěch, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička
Vítězná receptura: Název drinku: BEAT OF BEER
Složení: 2 cl Bacardi Superior, 2 cl Bacardi Razz, 1 cl sirup Monin Rose, 2 cl Cappy grapefruit 20 g limeta, 20 g maliny, dolít pivo Žatec Premium, zástřik grapefruit, ozdoba: rozmarýn, grep, způsob přípravy šejkr.











