Lounsko, Žatecko - Nábor na chmelové brigády vrcholí. Každoročně se na sklízení chmele v létě nabírají stovky brigádníků, na jaře jich pak je potřeba pro navazování chmelnic dokonce čtyřnásobek. Organizátoři brigád ve stylu filmu „Starci na chmelu“ však mají potíže. Pro letošní sklizeň, která startuje v druhé polovině srpna, jim stále ještě chybí lidé.
Česání chmele se dnes může zdát jako veliké retro, ale i v době technologických vymožeností jsou lidské ruce na chmelnicích nenahraditelné. Před třiceti lety přijíždělo na letní sklizeň na 5 tisíc lidí, v posledních letech se situace stabilizovala na 800 až 850 lidech na jaře a 200 lidech v létě. I s těmito počty je ale letos problém. „Již loni se nabíralo hůře, ale na konci července jsme už měli naplněný stav. Letos nám lidi ještě chybí, což je nejsložitější situace v náboru, co pamatuji,“ potvrzuje problémy Dagmar Urbancová z organizace Chmelda, která se na nábor lidí na chmelové brigády specializuje.
Letos nebudou jen peníze, ale i pivo
Lidí je málo a nabídek mnoho. Proto se letos pivovar Gambrinus rozhodl s náborem pomoci. Ten, kdo letos pojede s Chmeldou na brigádu a vydrží až do konce, dostane milou odměnu navíc. „Když už lidé zažijí těžkou práci na chmelnicích, měli by být odměněni tím, že je pozveme na pivo. Naše pivo se bez českého chmele neobejde a my bychom jim chtěli za jejich práci poděkovat,“ láká Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu.
Zleva: Sládek Pavel Zítek, Dagmar Urbancová, Chmelda a brigádník. Zdroj: Pivovar Gambrinus
Chmelová brigáda vyčistí hlavu a pobaví
Potíže s naplněním chmelových brigád souvisí s tím, že pracovní trh se potýká s nedostatkem lidí všeobecně, a navíc s tím, že práce na chmelnici je fyzicky náročnější. Navíc jde o dvou až třítýdenní pobyt v kuse přímo v chmelových oblastech. Chmelová brigáda má však i svá pozitiva. „Na chmelu se zapomíná na běžný život se starostmi a stresem. Za fyzickou práci je člověk odměněn novými přátelskými vztahy, legrací a vyčištěnou hlavou,“ říká Dagmar Urbancová. „. Ale nejezdí k nám jen studenti, dokonce i manažeři, kteří si pochvalují odpočinek od notebooku a mobilu. Jde prostě o zážitek a práci v jednom, o práci, která sladí člověka s přírodou,“ říká Dagmar Urbancová ze Chmeldy.
Brigáda se zážitkem na celý život
Na chmelu si člověk ověří i svou kondičku i schopnost sladit se s lidmi. „Na konci chmelu brečí při odjezdu téměř všichni. Chmelaři se pak setkávají i průběžně v roce a vytahují se příběhy „jak to tehdy bylo. Jde prostě o zážitek na celý život,“ říká Dagmar Urbancová. Potvrzuje to, co říkají i pamětníci, kteří se školou jezdili na chmel povinně. Mezi nimi byl i dlouholetý sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. „My se na chmel vždycky těšili. Byla to sice náročná práce, ale také nekonečná sranda a kamarádství. Na chmelové brigádě jsem si vlastně začal uvědomovat, že chmel je začátek něčeho, co všichni milujeme – piva. Díky chmelové brigádě jsem se utvrdil, že chci s chmelem dál pracovat – vařit pivo,“ přiznává po 40 letech v pivovaru Zítek.