TIP NA VÝLET: Hrad Džbán s tajemnou historií, nejasným jménem a tichými rozvalinami
Foto: Redakce
Výlety

Středočeský kraj - Kam se vydat v současné nestandardní koronavirové době na výlet? Zřícenina hradu Džbán, ukrývající se v bukovém lese poblíž Kounova a Mutějovic na Rakovnicku, je téměř ideálním kandidátem.

Užijete si pobyt v jarní krajině, do plic nasajete čerstvý kyslík a cestou ve strmém svahu rozhodně nebudete na každém kroku vrážet do davů turistů, takže splníte všechna aktuální doporučení vlády o zdravotních procházkách v přírodě a vyhýbání se mezilidským kontaktům kvůli omezení šíření nákazy.

Rozvaliny leží na vrcholku kopce o výšce asi 500 metrů nad mořem, a když k nim přijdete, tiché místo je stejně tajuplné jako historie dávného hradu i jeho názvu. Zbytky hradních zdí a příkopů obklopují mohutné buky; teď v brzkém jaru sem ještě pronikne pár paprsků ostrého slunce, ale jakmile stromy za pár dnů naplno rozbalí své listy, zřícenina se pak prakticky na celé léto už ponoří do temného stínu.

1804dzban2

Hrad byl založený v první polovině 13. století. Podle wikipedie byl jeho zakladatelem dokonce samotný král Václav I., anebo jeho otec Přemysl Otakar I. Avšak ještě v tomtéž století ho šlechtici opustili. Příčinou mohl být podle archeologických průzkumů buď požár, anebo poškození hradu kvůli narušení jeho podloží. Podloží na svahu je z opuky, stavitelé v něm vyhloubili obrovský hradní příkop, podklad pak začal „ujíždět“ a zdi stavby nebezpečně praskat, takže naši předkové usoudili, že nejlepší bude z hradu včas zmizet – tak zní jedna z teorií. Sídlo se tedy padesát let po svém vzniku zase rychle vyprázdnilo. Těžba opuky v pozdějších časech ovšem vedla i k tomu, že na konci 19. století, v době, kdy opuštěnému hradu bylo už přes 600 let, se zřítily tři mohutné věže a ze stavby slavných přemyslovských králů v hustých hvozdech pomezí Lounska a Rakovnicka pak už nezbylo skoro nic.

1804dzban4

Nejasná je i historie názvu Džbán, což se ostatně týká nejen zaniklého hradu, ale i celého stejnojmenného pohoří v okolí. Hrad je jako Džbán v pramenech uváděn až od 17. století, někde se píše i v podobě Čbán. Ale jmenoval se tak i předtím? Anebo mu Přemyslovci dali původně jiný název, více odpovídající tehdejším dobovým a jazykovým zvyklostem, jako byl například nedaleký Křivoklát? To dnes nikdo s jistotou neví. „Celé pohoří Džbán je podivný útvar opředený zvláštní melancholií… Oblast je doslova prošpikována pověstmi, rituály a podivnými příběhy, ale nikdo vlastně neví, kde se název Džbán vzal,“ uvádí web Mikroregionu Poddžbánsko.

1804dzban3

Ke zbytkům starého hradu se dá dojít značenými turistickými stezkami třeba z Kounova, Mutějovic nebo Domoušic. Odevšad je to kolem tří až pěti kilometrů. V okolí je i mnoho dalších zajímavých tipů k návštěvě, například Kounovské kamenné řady, hrad Pravda, bludné čertovy kameny v polích a lesích, takže zdravotní procházka do přírody může přinést řadu pěkných zážitků.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru