Tip na výlet: Pňovanský most je třetí nejvyšší železniční most u nás. Nyní po něm můžou jezdit i cyklisté.
Foto: Martina Nováková
Výlety

Vodní nádrž Hracholusky - Pňovanský most je třetí nejvyšší železniční most u nás. Před dvěma roky prošel rekonstrukcí, nyní po něm můžou jezdit i cyklisté.

Pňovanský most je železniční most přes přehradu Hracholusky. První návrh mostu z roku 1894 počítal s vybudováním pilířů z ocelové konstrukce, jenže návrh neprošel. Most je tedy postaven až podle druhého návrhu z roku 1897. Samotná stavba začala v roce 1899, dokončena byla v roce 1901. Původně byl most nad řekou Mží a výška byla cca 47 metrů. Pak se ale údolí zatopilo, vznikla tak přehrada a výška mostu tak klesla na 37 metrů. Ještě před zatopením se musely zpevnit mostní pilíře, aby odolaly zvýšené hladině.

1108mostkz2

Foto: Martina Nováková

Most tvoří dva zděné pilíře a dva zemní na každé straně mostu. Nad nimi jsou tři ocelová pole. Každé je 55 metrů dlouhé. Celková délka mostu je 210 metrů a spočtená váha ocelové konstrukce je 461144 kg.

Kromě toho, že je jedná o unikátní technickou památku, jde o třetí nejvyšší most u nás. V roce 2018 začala rozsáhlá rekonstrukce mostu, kdy byla vybudována také lávka pro pěší i cyklisty. Otevřen byl opět 30. dubna 2019.

Zdroj: wikipedie.cz a kudyznudy.cz

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru