Výpravná kniha vypráví o osobnosti Ústeckého kraje
Říká Vám něco jméno Reginald Czermack? Že ne? To je ale škoda.
Louny

Ústecký kraj - Říká Vám něco jméno Reginald Czermack? Že ne? To je ale škoda, protože právě on, ač rodák z Prahy, se nesmazatelně zapsal do historie rozvoje hasičství, ale také turismu v Ústeckém kraji. Právě proto o něm Ústecký kraj vydává výpravnou publikaci. Její slavnostní křest proběhne 29. září v Hasičském muzeu v Krupce.

„Kniha je vlastně takové splacení dluhu významné osobnosti našeho kraje, která se zasloužila o rozvoj v mnoha oblastech a zanechala zde nesmazatelnou stopu. Z národnostních důvodů je dnes jméno této renesanční osobnosti skoro neznámé, přestože Reginald Czermack žil v Krupce a na sklonku života v Teplicích, kde je pohřben. Jeho zásluhy jsou ale takové, že stojí za to vrátit se do historie a vydat se po jeho stopách,“ řekl jeden z iniciátorů vydání knihy, náměstek hejtmana Zdeněk Matouš. Publikaci připravila a sepsala Pavlína Boušková z teplického muzea.

2609kniha2

Reginald Czermack přišel do Teplic, aby tu otevřel obchod s hasičskou technikou americké firmy Douglas. Později si založil vlastní dílnu na hasičské stříkačky, která se časem rozšířila na velkou továrnu. V ní se kromě stříkaček vyráběly také sanitární vozy, hadice, čerpadla a další hasičská výbava. Czermack se také silně angažoval ve vznikající organizaci dobrovolných hasičů. Zároveň byl zapáleným turistou a alpinistou. V Teplicích založil sekci německého alpského spolu Deutscher Alpenverien. Pro jeho potřeby nechal ve Stubaiských Alpách postavit Teplickou chatu. Zasadil se také o vybudování meteorologické observatoře na Milešovce. Konec svého života prožil v ústraní ve svém zámečku v Krupce a v Teplicích, kde v roce 1929 zemřel. Je pohřben na teplickém hřbitově.

2609kniha3

2609kniha4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru