PŘÍBĚH: Podnikatelka se rozhodla zachránit nejvýznamnější chmelovou stavbu nejen na Žatecku, ale i v Evropě
Šárka Mejcharová s manželem. Foto: Jitka Fárová
Louny

Žatec/Trnovany – Okolo sušárny chmele jezdila Šárka Mejcharová s manželem před 20ti lety při svých cestách do Prahy. Jednou jim jednání v hlavním městě na poslední chvíli odpadlo, a tak se rozhodli, že se na budovu podívají. To ale ještě netušili, že se právě tehdy začne odehrávat jejich příběh, který je s unikátní stavbou navždy spojí.

Byl pátek, když manželé zastavili u budovy, o které se prý dlouho domnívali, že jde o kostel. Po chvíli ale zjistili, že se jedná o sušárnu chmele z roku 1908. „Cítili jsme, že jsme tu doma. Ta stavba byla tak krásná, že jsme si řekli, že by stálo za to ji zachránit,“ popsala první dojmy Šárka Mejcharová. Druhý den si dvojice půjčila v Mostě letadlo, aby se na jedinečnou stavbu podívali i ze shora. Bylo rozhodnuto! V pondělí sušárnu i se starým mlýnem, který k tomu patří, koupili.

0510zatec2

Sušárna chmele. Foto: Jitka Fárová

Odhodlání sušárnu zachránit neodradilo manžele ani desetileté čekání, než mohli dokoupit i pozemky. Poté, co se rodina přestěhovala do starého mlýna, který postupně opravuje, začínají zachraňovat i samotnou sušárnu. Ta má tři patra a v budoucnu by tu manželé i s jejich synem chtěli bydlet.

0510zatec4

0510zatec6

Žatec a okolní chmelařská krajina kandidují na seznam památek UNESCO. Právě Trnovany jsou součástí. „Určitě se pokusíme sušárnu zachránit, vidím v té záchraně smysl, nechali jsme si zpracovat na to už i několik projektů,“ řekla usměvavá podnikatelka, s tím, že už mají například rozpracované repliky oken. Přesný časový plán oprav prozatím manželé nemají. Odhadují, že cena oprav se vyšplhá na cca 40 milionů. „Fascinuje mě, že věci můžou být industriální, funkční a ještě krásný,“ dodává Šárka Mejcharová.

0510zatec3

0510zatec7

Jeden z projektů opravy sušárny. Foto: Jitka Fárová

Z bývalého mlýna, kde nyní rodina žije, by v budoucnu mělo být extravagantní bydlení hotelového typu s několika apartmány, pokoji a restaurací. Podle majitelky má mlýn své kouzlo. „Všichni lidé, kteří sem přijeli, tak nechtěli odejít, nechtělo se jim domů,“ vysvětluje podnikatelka s tím, že na opravy mlýna by chtěla získat peníze z dotačních zdrojů.

SUŠÁRNA CHMELE

Neogotická sušárna chmele patří opravdu ke skvostům chmelových staveb nejenom u nás, ale i v Evropě. Moc se ale o ní neví. Postavena měla být v roce 1908.
Budova sušárny je z režného zdiva, které je doplněno o omítané plochy. Na vrcholu budovy je oplechovaná věžička, pod kterou se nacházejí dva hvozdy na sušení chmele. Věžička tedy sloužila odvětrávání sušícího vzduchu.

0510zatec8

 

MLÝN

Kdy byl mlýn postaven se přesně neví. Ve 14. století se ale už údajně objevily záznamy o jeho prodeji. V roce 1867 byl přestavěn a od té doby pomalu chátral. Nyní se po dlouhých letech začal opravovat.

0510zatec5

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru