Český statistický úřad bude zjišťovat životní úroveň domácností
Ilustrační foto: Pixabay.com
Louny

ČR - Česká republika se v Evropě řadí mezi země s nejnižší míou ohrožení chudobou a sociálním vyloučením. Vyplývá to z minulého šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Šetření životních podmínek a příjmů domácností organizuje ČSÚ i letos.

Jeho tazatelé do 26. května navštíví téměř 11,5 tisíc českých domácností. „Nově bude osloveno 4 750 domácností z náhodně vybraných bytů ve všech krajích České republiky. Odpovídat budou na otázky, které jim položí tazatelé vybavení průkazem a pověřením ČSÚ,“ uvádí místopředseda ČSÚ Marek Rojíček. Výsledky šetření jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení životní úrovně a příjmové situace domácností. Tato data jsou pak srovnatelná za 34 evropských států.

„Z výsledků za minulý rok vyplývá, že míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením zůstala na stejné hodnotě jako v roce 2017 a činila 12,2 %. V Evropě se tak řadíme mezi země s nejnižší úrovní tohoto indikátoru,“ uvedla Táňa Dvornáková, vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Předběžný odhad počtu osob žijících v materiálně deprivovaných domácnostech výrazně poklesl, meziročně o více než 100 tisíc osob. Míra materiální deprivace udávající podíl osob, jejichž domácnost si z finančních důvodů nemůže dovolit nejméně 4 z 9 definovaných položek, se tak v roce 2018 snížila oproti předchozímu roku snížil z 3,7 % na 2,8 %. Například neočekávaný výdaj ve výši 10 700 korun si nemohlo dovolit 23,7 %, týdenní dovolenou 20,7 % a zaplatit různé pravidelné platby a splátky 3,0 % osob v českých domácnostech.

Autoři: Jan Cieslar, Andrea Pěkná

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru