Na bývalých výsypkách a skládkách v Ústeckém kraji by mohly vzniknout fotovoltaické elektrárny
Ilustrační foto: CC0
Louny

Ústecký kraj – Ústecký kraj má obrovský potenciál na uplatnění jinak nevyužitelných ploch pro výrobu elektřiny ze slunce. Bývalé výsypky po těžbě uhlí nebo četné brownfieldy, to jsou ideální místa, kde by se dala ekologicky vyrábět elektřina.

Ústecký kraj, stejně jako vedlejší Karlovarský, je po desetiletí centrem výroby elektřiny. Plochy ať už po sousedící těžbě, nebo vznikající brownfieldy po mizejícím prostorově náročném průmyslu druhé poloviny 20. století, jsou ideálním místem pro výstavbu fotovoltaických elektráren.

„Trendem dnešních elektráren je výstavba na střechách nebo na jinak nevyužitelné půdě. Rekultivované plochy bývalých výsypek mají jen velmi tenkou vrstvu ornice a vegetace zde tak skomírá. Smysluplné by bylo využití části těchto ploch pro solární elektrárny, které by mohly dodávat do sítě „zelenou“ elektřinu,“ říká Vitězslav Skopal, majitel Solar Global, jednoho z největších provozovatelů solárních elektráren v Česku.

V sousedním Německu je na takové plochy pohlíženo jako na střechy a jsou tak jediným místem, kde mohou dnes v krajině vznikat fotovoltaické elektrárny. „Naše zkušenost ze sousedního Německa ukazuje, že jak představitelé obce, tak obyvatelé a odborníci kvitují realizaci solární elektrárny na bývalé skládce. Plocha pro ně byla jinak nevyužitelná, a navíc její údržba znamenala nemalé výdaje pro rozpočet obce. Takto nejen že získali od nás peníze z nájmu plochy, ale zároveň ušetřili za její údržbu,“ dodává Michal Vašourek, manažer akvizičních projektů Solar Global.

Solar Global aktuálně spustil fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 668 kW na bývalé skládce v Německu, konkrétně v německém Schönwaldu, jen pět kilometrů od Aše.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru