ROZHOVOR: Bridge Academy se představuje. Zajímavý projekt propojuje studenty s firmami a přivádí děti k IT
Bridge Academy přivádí děti třeba k programování. Foto: Bridge 714
Louny

Most – V Mostě vznikl zatím jedinečný projekt, který propojuje svět studentů a firem a pomáhá oběma stranám být si vzájemně prospěšní: Studenti získávají nové zkušenosti a zvyšují tak svůj potenciál. Společnosti naopak dostávají kreativní a odhodlané talenty do svého týmu.

Projekt se jmenuje BRIDGE Academy a je součástí BRIDGE 714, vzdělávacího a inovačního centra v Mostě. BRIDGE Academy blíže představuje manažer projektu Jan Kadlec.

Můžete popsat, jak projekt funguje? Jak firmy se studenty propojujete?

Snažíme se, aby již děti na základních školách dostaly praktické IT zkušenosti a měly tak povědomí o tom, co vlastně ta „ajťáčtina“ obnáší. V této souvislosti momentálně pořádáme na školách v ústeckém kraji kurzy ‚Programování v Minecraftu‘ pro 1. stupeň ZŠ. Důležitým faktorem pro nás je to, že našimi lektory jsou převážně studenti středních a vysokých škol, kteří si tak mohou procvičit své prezentační dovednosti a zároveň přenést své dosavadní získané zkušenosti na mladší „kolegy“. Snažíme se tedy i formou her a podvědomí, vzbudit zájem již u takto malých dětí, aby měly co největší prostor na rozvoj svých dovedností. Další fáze je, že díky našim partnerům máme možnost umisťovat studenty středních a vysokých škol na projekty přímo do firem, kterým studenti svými nápady pomáhají v rozvoji a inovacím. V případě středoškoláků primárně formou brigád, u vysokoškoláků se již bavíme o půl nebo plných úvazcích.

Kdo konkrétně se může do BRIDGE Academy zapojit?

V podstatě kdokoliv. Rádi pomůžeme studentům v získání nových výzev v oblasti IT. V současné době například hledáme lektory pro naše kroužky nebo programátory pro naše partnery. Zapojit se také mohou základní školy, na kterých rádi naše kroužky uspořádáme. A v neposlední řadě se určitě mohou zapojit i firmy, které by potřebovaly pomoci v oblasti IT - webové stránky, aplikace nebo robotizace/automatizace.

Je těžké sehnat pro společnosti odborníky, třeba programátory, v Ústeckém kraji?

Nedostatek IT odborníků je globálním problémem. Takže ho neřešíme jen my v ústeckém kraji, ale všichni, kdo „ajťáka“ potřebují. Naším cílem je primárně vychovat vlastní programátory, kteří v našem kraji zůstanou. Rádi bychom přispěli k vizi, že v našem kraji budou stejné/lepší platové podmínky v této oblasti než třeba v Praze. :)) V této souvislosti je v dnešní době v oblasti IT hodně oblíbená například práce z domova, která může výrazně pomoci k tomu, že odborníci mohou zůstat v kraji a pracovat celosvětově.

Jak si mohou být studenti a firmy vzájemně prospěšní? Můžete uvést konkrétní příklad?

My to vnímáme z různých pohledů. Záleží především na tom, co od vzájemné spolupráce firmy a studenti čekají. Například mladí studenti, mohou do firem vnést inovační pohled a myšlení „out of box“ a vymyslet řešení, které může zrychlit nebo zautomatizovat nějaký proces nebo soubor procesů. Studenti mají motivaci firmě pomoci, protože jim dá příležitost a samozřejmě finanční odměnu. Pro firmy je zase motivující si vychovat vlastní programátory/techniky, kteří pomohou firmě inovovat a rozvíjet se. Také dáváme dohromady týmy studentů, které například v rámci praxe pomáhají firmám vyřešit nějaký problém. Máme také v plánu pořádat hackatony, které budou nápomocné v rozvoji Průmyslu 4.0 v daných oblastech.

Jaký máte ohlas od společností?

Pokud to rozdělíme na kroužky pro děti na ZŠ a na projekty pro firmy, tak rodiče jsou z kroužků nadšení. Děti z každé lekce přijdou domů s něčím novým. Snažíme se, aby děti doma u počítače jen bezmyšlenkovitě nehrály hry, ale aby se právě díky hrám zlepšily v programování nebo v technickém uvažování. Co se týče firem, tam tím, že studenti jsou zatím „nepopsaný papír“ a nemají tak zlozvyky a návyky od jinud, firmy mají možnost si je vychovat.

Myslíte si, že nadaní studenti mají zůstávat v regionu spíš, než aby se za prací v IT stěhovali do Prahy?

Určitě. Jak jsem již zmiňoval. V dnešní době je například možná práce z domova a všechny firmy potřebují IT specialistu. A to ať se jedná o pekárnu, e-shop nebo restauraci. Ano, v současné době se finančně Praze vyrovnat nemůžeme, ale právě studenti mají možnost ústeckým firmám pomoci, tak abychom se té Praze vyrovnali.

Na svět informačních technologií připravujete už děti, třeba kurzem programování v Minecraftu. Jak to funguje a kdo a jak se může přihlásit?

Minecraft je hra, kterou znají snad všechny děti a díky nim i jejich rodiče. Rodiče mnohdy bojují s tím, že děti na Minecraftu stráví nespočet hodin. Minecraft však obsahuje prvky, které mají velkou spojitost s programováním nebo elektrotechnikou, a my jsme schopni je to podvědomě formou zábavných lekcí naučit. V současné době působíme na 10 školách v Mostě, Teplicích a Lounech a v příštím pololetí budeme otevírat kurzy i v Ústí nad Labem. V současné době přijímáme zájemce buď prostřednictvím škol nebo e-mailově na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. V budoucnu bude vše v provozu přes webové stránky, které máme právě v rekonstrukci.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru