Skončila vyhrazená prodejní doba pro seniory a jsou nové výjimky v nošení roušek
Obchody jsou od rána otevřeny pro všechny. Ilustrační foto
Louny

ČR – S platností od dneška si může jít každý nakoupit v dobu, kdy uzná za vhodné. Skončily vyhrazené prodejní hodiny pro vybrané skupiny obyvatel. Informovala o tom v pondělí vláda.

Vláda vzala na vědomí několik mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, kterými se mění či doplňují stávající nařízená pravidla.

Ministerstvo zdravotnictví s platností od 26. května zrušilo vyhrazenou prodejní dobu pro seniory. Obchody s prodejní plochou více než 500 m2 byly určené pro lidi starší 65 let v době od 8:00 do 10:00 hodin. „Již nebyla příliš využívána,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vzhledem k aktuálnímu vývoji epidemiologické situace a stavu i trendu počtu nemocných s onemocněním covid-19 odpadly důvody pro nařízení této povinnosti.

Kadeřnice bez štítu

Ministerstvo zrušilo také povinnost holičů, kadeřníků, pedikérů, masérů a dalších obdobných profesí používat kromě roušky i ochranný štít, tedy dvojitou ochranu dýchacích cest. „Kadeřníci a kadeřnice mohou odložit štít, bude stačit rouška. Přesto štíty nadále doporučujeme. Upozorňujeme i na to, že je nezbytné měnit roušku každé 2 hodiny,“ komentoval rozhodnutí Vojtěch.

Výjimky pro roušky

Od 25. května 2020 platí dle mimořádného opatření zákaz pohybu bez ochranných prostředků dýchacích cest, které brání šíření kapének, ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště, v prostředcích veřejné dopravy a na místech, kde se nacházejí alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti. Venku roušky tedy již nejsou zapotřebí, pokud dodržujete odstup.

Nově, kromě již definovaných výjimek, nemusí od úterka nosit ochranné prostředky dýchacích cest osoby řídící vozidlo veřejné dopravy, které nejsou v přímém kontaktu s cestujícím při jeho odbavení.

Dále se rozšířila výjimka pro zaměstnance při pobytu v kanceláři tak, že se nově vztahuje na všechny zaměstnance, tedy např. i ve výrobních provozech, a to po dobu, kdy zaměstnanec vykonává práci na jednom místě, pracuje-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby.

Dále se stanoví výjimka pro plavčíky, trenéry a instruktory, vykonávající činnost u bazénů, udržující zpravidla rozestup od jiných osob alespoň 2 metry, kteří nemohou řádně vykonávat svoji práce s rouškou nebo jiným ochranným prostředkem dýchacích cest.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru