Louny mají nového architekta, je jím Radek Janoušek. O co bude ve městě usilovat?
Ing. arch. Radek Janoušek. Foto zdroj: město Louny
Louny

Louny - V průběhu roku 2020 proběhla dvě výběrová řízení na obsazení pozice městského architekta města Loun.

V prvním kole výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč, z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o zrušení výběrového řízení. Do druhého výběrového řízení bylo podáno již dvacet přihlášek, z nichž bylo v červnu 2020 výběrovou komisí složenou ze zástupců města i architektů vybráno pět kandidátů do druhého kola výběrového řízení, které se uskutečnilo v září.

Ve druhém kole, byl výběrovou komisí doporučen radě města na pozici městského architekta Ing. arch. Radek Janoušek. Doporučeného kandidáta schválila rada města v říjnu 2020. „Nejprve bych chtěl poděkovat za spolupráci Ing. arch. Čermákovi, který na radnici působil řadu let a byl zejména pro odbor správy majetku cenným odborným rádcem. Vážím si toho, že se o pozici městského architekta u nás v Lounech ucházely dvě desítky architektů a přeji Ing. arch. Janouškovi mnoho zdaru. Jsem rád, že město i jeho obyvatelé budou mít dál možnost s městským architektem konzultovat své záměry. To by mělo pomoci správnému rozvoji města,“ uvedl starosta města Pavel Janda.

Kdo je to městský architekt?

Městský architekt, architekt města, hlavní architekt, obecní architekt apod. – jeho označení není důležité (není závazně právně ukotveno). Podstatná je jeho úloha: komplexní výkon služby architekta při rozvoji města či obce. Jedná se zejména o následující činnosti:

  • Při vyhodnocování aktuálního stavu a připravovaných záměrů sleduje zejména hlediska urbanistická, architektonická, estetická a výtvarná.
  • V oblasti operativních činností konzultuje a zaujímá stanoviska k projekčně připravovaným aktivitám stavebníků a developerů.
  • V koncepční oblasti se podílí na zadávání a projednávání strategických a koncepčních dokumentů, které se týkají území města či obce.
  • Spolu se zastupiteli hájí zájmy města či obce při projednávání nadřazené dokumentace širšího území.
  • Iniciuje aktivní kroky města či obce na zlepšení prostředí, hrdosti, spokojenosti a soudržnosti obyvatel (např. vypisování architektonických a urbanistických soutěží, zapojování veřejnosti do formulace vizí a strategií rozvoje města, spolupráce s architektonickými školami apod.)

Hlavní náplní městského architekta je od 01.01.2021 externí konzultační a poradenská činnost v oblasti architektury a urbanismu na území města Louny a jeho městských částí Brloh a Nečichy, a to jak pro potřeby města, tak veřejnosti.

"Těším se na spolupráci jak se zástupci města a úřadu, tak s veřejností a soukromými investory. Část své agendy plánuji věnovat rozvoji města zejména se zaměřením na veřejný prostor. Mým cílem je co nejvíce přispět k vytváření dobrých podmínek pro život obyvatel Loun. Jsem také připraven poskytnout konzultace k soukromým záměrům. Rád se s nimi seznámím již v úrovni počáteční přípravy nebo studie," uvedl Ing. arch. Radek Janoušek.

Kontakt na nového městského architekta:

Ing. arch. Radek Janoušek

  • tel.: +420 775 654 397
  • e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • úřední hodiny: pondělí od 12:00 do 16:00 h
  • Městský úřad, Mírové náměstí 35, číslo dveří 309

Z důvodu omezených úředních hodin městského architekta a pro rychlejší průběh jednání doporučuje radnice rezervaci k jednání e-mailem na následující adresy současně: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a to s uvedením stručné informace o obsahu jednání.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru