Navštivte Zkamenělý les. Nejnovější expozice lounského muzea vznikla nákupem unikátní sbírky
Pohled do expozice zkamenělých dřev ve druhém patře muzea Zkamenělý les, na stojanu s leštěným plátkem kalcifikovaného třetihorního kmene nalezeného v roce 2001 v řečišti Ohře u Mradic. Foto zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Louny

Louny - Radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála navštívili společně Oblastní muzeum v Lounech. S ředitelem muzea Jiřím Matyášem zde diskutovali o užší spolupráci příspěvkových organizací v oblasti školství a kultury a také o umístění přírodovědné expozice, která by měla sloužit školám při jejich výuce.

V této souvislosti navštívili rovněž nejnovější expozici Oblastního muzea v Lounech – Muzeum Zkamenělý les, která vznikla nákupem unikátní soukromé sbírky, což by nebylo možné bez finanční participace Ústeckého kraje a Ministerstva kultury.

1207louny5

Radní Ústeckého kraje Jindra Zalabáková a Vlastimil Skála, předseda výboru pro kulturu a památkovou péči (vpravo), na návštěvě v Oblastním muzeu v Lounech.

Muzeum Zkamenělý les v Lounech se nachází v krásných historických prostorách hradební bašty nedaleko Žatecké brány a široké veřejnosti představuje reprezentativní sbírku fosilních zkamenělých dřev převážně z Lounska a jeho širšího okolí – z Rakovnicka, Žatecka, severočeské hnědouhelné pánve, Slánska i Doupovských hor. Základem celé sbírky jsou celoživotní sběry lounského rodáka Bořka Zasadila. Muzeum bylo pro veřejnost otevřeno 5. června 1999. Muzeum Zkamenělý les tedy letos převzalo Oblastní muzeum v Lounech a od 26. června 2021 je možné expozici navštívit v běžné otvírací době lounského muzea.

1207louny3

Detailní pohled na leštěný celotvar pastelově zabarveného prokřemenělého araukaritu z Rakovnicka, průřezu 70 x 35 cm

V přízemí muzea se nachází nejrozměrnější a nejtěžší kusy prvohorních a třetihorních dřev. Hned proti vchodu je umístěn asi nejatraktivnější exponát celého muzea – přes dva metry vysoký prokřemenělý kmen ze starších třetihor, nalezený v pískovně ve Velké Černoci. Unikátní je pěkně zachovalá hnízdní dutina datlovitého ptáka s vletovým otvory. Na podlaze a podstavcích je velká kolekce prokřemenělých kmenů prvohorních (karbon, perm) jehličnanů, tzv. araukaritů, ale i přesliček, plavuní a kapradin (Psaronií) s krásnou kresbou cévních svazků. Některá dřeva jsou rozříznutá a naleštěná, aby vynikla jejich barevnost a kresba, některá zůstala v přirozeném stavu.

1207louny2

Detailní pohled na barevně výrazné, leštěné, prvohorní prokřemenělé araukarity z Manětína

V patře expozice jsou umístěny vzorky menších formátů, pestřejšího původu. Kromě mnoha barevných, sběratelsky atraktivních, prokřemenělých prvohorních dřev z Mradic, Očihova, Kryr, Manětína a dalších lokalit, je tu velké množství dřev druhohorních a třetihorních, otisků listů ze sedimentů severočeské hnědouhelné pánve a též jedna vitrína se vzorky dřev z celého světa.

Ve vitríně s ukázkami zkamenělých dřev ze světa zaujmou dřívka dnes tvořená měňavým drahým opálem (z Etiopie, Indonésie), oranžovým dřevitým opálem (Slovensko) a dřívka prostoupená minerály mědi (malachitem i ryzí mědí).

1207louny4

Ikona muzea Zkamenělý les – přes dva metry vysoký prokřemenělý kmen z pískovny ve Velké Černoci se zachovanou hnízdní dutinou a vletovým otvorem datlovitého ptáka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru