Na Doupově trénují americké a české jednotky rychlé reakce NATO. Cvičení Saber Strike tam má skončit za týden
Jeden z proudových letounů zachycený v tomto týdnu nad Mosteckem. Foto: e-mostecko.cz
Louny

Ústecký, Karlovarský kraj - Ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště v Doupovských horách společně cvičí americké a české jednotky v rámci cvičení Saber Strike 2022. Potvrzuje to česká armáda i velvyslanectví USA v České republice. S tím souvisí přelety vojenských letadel nad naším regionem.

"V rámci cvičení Saber Strike 2022 americké a české jednotky, které se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO), absolvují také součinnostní cvičení. Jednotky budou společně cvičit ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště v první polovině března 2022," uvádí americká ambasáda informaci, kterou rovněž zveřejnila Armáda České republiky.

Saber Strike 2022 schválila česká vláda v listopadu 2021 v plánu vojenských cvičení na letošní rok. Armáda České republiky se Saber Strike účastní pravidelně od roku 2018.

V posledních dnech lidé upozorňovali na přelety vojenských letadel, vyfotili několik gripenů a také české Alcy. "Několik přeletů vojenských letadel proběhlo včera i dnes nad Mosteckem. Dle informací od Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem se jedná o pravidelné vojenské cvičení Saber Strike v Karlovarském kraji (Vojenský újezd Hradiště). Cvičení má být ukončeno 18. března 2022," potvrdil ve středu mostecký magistrát. Odpovídá tak na četné dotazy obyvatel.

Přes Českou republiku také v druhé polovině února přejelo několik vojenských kolon. Z Německa se na Slovensku v rámci cvičení Saber Strike přesouvalo až 1500 vojáků se sedmi stovkami kusů techniky. Letošní Saber Strike se koná v době, kdy Rusko zahájilo válku proti Ukrajině a napadlo tuto zemi.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru