Hejtman navštívil policejní specialisty na OKTE. Díky darům od Ústeckého kraje je jejich práce rychlejší a efektivnější
Hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller na návštěvě OKTE. Foto: Policie ČR
Louny

Ústecký kraj - Hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller v pondělí navštívil specializované pracoviště Odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Společně s ředitelem krajského ředitelství a jeho náměstky si prohlédl prostory forenzních laboratoří znaleckého pracoviště krajského ředitelství, kde mu kriminalističtí experti předvedli moderní technické prostředky v praxi.

Právě moderní přístroje usnadňují policistům jejich práci při vyšetřování i té nejzávažnější trestné činnosti. Kriminalističtí experti z odvětví daktyloskopie, trasologie, expertizy písma a nově také balistiky mohou díky darům od Krajského úřadu Ústeckého kraje využívat nejmodernější vybavení. Například v průběhu let 2018-2021 získalo pracoviště daktyloskopie postupně celkem sedm přístrojů DactyScope sloužících pro porovnávání daktyloskopických stop. Od roku 2019 využívá pracoviště zkoumání a komparaci ručního písma systém SignScope. V roce 2020 získalo pracoviště trasologie prostředek TrasoScan pro zkoumání podešví obuvi a dalších trasologických stop a od letošního roku mají balistici k dispozici technický prostředek BalScan pro analýzu a zkoumání nábojnic a střel či jejich fragmentů.

Základní princip expertizní činnosti je jednoduchý. Veškerá odvětví znalecké činnosti v oboru kriminalistika využívají ke zkoumání porovnávací metody zkoumání, tzv. komparaci mezi zajištěnou kriminalistickou stopou a příslušným srovnávacím materiálem. Při porovnání stopy se srovnávacím materiálem se využívají optické prostředky. Pro co nejpřesnější závěr zkoumání je nezbytné vyhledat a zaznamenat všechny detaily ve vysokém rozlišení, které lze porovnáním resp. překrytím obrazů dohledat ve srovnávacím materiálu. Dostatečně kvalitní optické prostředky umožňují lépe zpracovat snímané obrazy a skutečnosti zjištěné zkoumání přesně zadokumentovat, což zvyšuje důkazní hodnotu výsledků zkoumání.


VELICE MODERNÍ A ŠPIČKOVÉ FORENZNÍ PRACOVIŠTĚ POLICIE

Dary poskytnuté v uplynulých letech Krajském úřadem Ústeckého kraje tak odbor kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje řadí mezi velice moderní a špičkové forenzní pracoviště policie, které výrazně přispívá k objasňování trestné činnosti nejenom v našem kraji.

Hejtman zároveň kvitoval plány digitalizace celého odboru kriminalistické techniky a expertiz a zdůraznil nutnost modernizace pracovišť policie, které se významnou měrou podílejí na objasňování trestné činnosti a přispívají tak ke zvýšení bezpečnosti obyvatel Ústeckého kraje. Závěrem si Ing. Schiller prohlédl balistickou pracovní sbírku zbraní, ve kterých se nachází i raritní kousky, například jedna z nejmenších funkčních střelných zbraní na světě.

Ředitel krajského ředitelství vyjádřil panu hejtmanovi a krajskému úřadu velké poděkování za dlouhodobou spolupráci a finanční podporu, díky které dochází ke zkvalitňování a urychlení trestního řízení v rámci služby kriminální policie a vyšetřování, ale díky níž se zkvalitňují i další činnosti policie zejména při plnění úkolů v rámci Integrovaného záchranného systému.

2311usteckykrajhejtmanovanavstevaokte2

Hejtman Ústeckého kraje Ing. Jan Schiller na návštěvě OKTE. Foto: Policie ČR

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru