Jesle v Žatci o prázdninách skončí, od září je nahradí dětská skupina
Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Zcela novým způsobem bude od 1. září 2023 v Žatci zajištěna organizovaná péče o děti od 6 měsíců. Město Žatec zruší organizační složku Jesle. Místo jeslí vznikne pro 24 dětí dětská skupina, která bude součástí Mateřské školy Bratří Čapků 2775, známé jako MŠ Alergo.

Zastupitelstvo města Žatec na svém jednání v minulém týdnu schválilo usnesení, jímž se mění zřizovací listina MŠ Bratří Čapků a v mateřské škole tak bude nově i dětská skupina. „K našemu rozhodnutí nedošlo na základě kauzy jesle, která ještě nebyla ukončen. Jde o krok, který měl přijít už dříve, ale nastává až nyní. Důležité je, že samotná služba pro nejmenší děti, zůstává zachována, jen se formálně ruší organizační složka s názvem jesle,“ vysvětlil starosta Žatce Radim Laibl.

„Dětská skupina jako součást MŠ bude fungovat od září. Jesle naopak skončí o prázdninách, takže máme zajištěnou návaznost péče o děti od 6 měsíců věku,“ doplnil místostarosta Pavel Pintr. „S rodiči, kteří mají děti v jeslích, jsme se už sešli. O všech změnách jsme je informovali a vše s nimi prodiskutovali,“ řekl starosta.

Zásadní změna v organizaci péče o nejmenší děti jen nepřímo a časově souvisí s obžalobou proti některým pracovnicím jeslí, které se podle zjištění Policie ČR v minulosti nechovaly k dětem vždy tak, jak by měly. „Naše rozhodnutí je zároveň systémovou a preventivní změnou, aby k něčemu podobnému vůbec nemohlo v budoucnosti docházet. Dětská skupina v rámci mateřské školy je více otevřená a lépe kontrolovatelná,“ vysvětlil Pavel Pintr.

Město Žatec v této souvislosti už dříve upozornilo, že o policejním vyšetřování v jeslích nemělo žádné informace. Stejně jako další obyvatelé města se zástupci radnice o nevhodném chování k dětem dozvěděli až z médií. Přestože tak k porušení zákona došlo už před několika lety, k nápravě situace mohlo město přistoupit až nyní.

O případu jsem informovali ZDE.

Nevhodné chování některých bývalých pracovnic k dětem, což prověřují orgány činné v trestním řízení, ale není jediným důvodem k rušení jeslí a ke vzniku dětské skupiny. „Podobným způsobem řeší péči o nejmenší děti i jiná města, my následujeme jejich příkladu. Důležitou výhodou dětské skupiny je například zastupitelnost pedagogů, protože skupina je součástí organizace mateřské školy,“ upozornil místostarosta P. Pintr. Jesle totiž fungují podle jiných pravidel než školky, takže například náhrada personálu kvůli zdravotním problémům je mnohem komplikovanější. Střídání učitelek mezi školkou a dětskou skupinou nyní může být mnohem pružnější.

Pro mateřskou školu v ulici Bratří Čapků znamená změna zřizovací listiny jen malý zásah do fungování celé organizace a pro rozpočet města by to nemělo přinést žádné výdaje navíc. Jesle, stejně jako nově zřizovaná dětská skupina, byly v areálu školky, kde je k dispozici velká zahrada i jídelna. Zatímco dosud jesle zajišťovaly jen hlídání malých dětí, ředitelka MŠ do budoucna počítá s tím, že děti z dětské skupiny budou od 2 let zapojené do vzdělávacího procesu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru