Extrém Bike Most přilákal na hipodrom stovky cyklistů. Mistr zvládl náročnou trať pod tři hodiny
Foto: Alena Pavlíková
Zajímavosti

Most - Cyklistická špička horských kol se do Mostu sjela letos už po osmnácté. V průběhu let se trať několikrát změnila, poslední tři roky však hlavní závod měří 72 kilometrů a trasa je totožná. Jednoduše tak lze porovnat, jak se mění výkonnost startujících.

Že šlo letos o závod sezóny, potvrzují i časy nejlepší trojice mužů. Martin Stošek si pro mistrovský titul dojel v čase 2:58:22.5. Stříbrný Hynek Kristian (oba VITALO FUTURE) trať pokořil za 2:59:29.3. Třetí Matouš Ulman (Česká spořitelna- Accolade) zajel čas 3:00:19.7, což byl stále ještě rychlejší čas než při třech předchozích ročnících Českého poháru. A i oproti mistrovskému závodu v roce 2015.

Bez odpočinku

Jak prozradil pořadatel závodu Jaroslav Hrubý z KL Sport Most, závod Extrém Bike Most je oproti ostatním maratónským tratím MTB dost odlišný: „Oproti jiným závodům, kdy jezdci dlouho stoupají do vrchu a pak zase dlouho sjíždějí, na naší trati jsou krátké prudké výjezdy do vrchu, následované náročnými, opět kraťoučkými, sjezdy. Závodníci si de facto nemají kde vydechnout. Jediná méně obtížná část je na Matyldě, jenže ani tam si moc jezdci neodpočinou, protože to mohou rozjet do plné rychlosti.“

Jeho slova potvrdil i vítěz Martin Stošek: „Byl to můj první mistrovský závod v této disciplíně a musím přiznat, že to bylo hodně těžké, taková trať se v Česku jinde nevidí. Jsem rád, že jsme na stupních vítězů právě my tři, protože jsme jeli společně. Dvakrát jsem zkusil kluky otestovat, napodruhé se mi podařilo udělat si při úniku náskok. V tu chvíli jsem vsadil vše na jednu kartu a vyšlo to.“

Velkým favoritem závodu byl olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý. Na prvním ze tří vršků závodu byl společně s medailisty, na druhém vrcholu se držel ještě v první desítce. Kvůli kombinaci zdravotních a technických potíží nakonec závod nedokončil.

2306extrembike2

Foto: Alena Pavlíková

Mezi ženami v hlavní kategorii byla situace jednoznačná. Vítězka Jitka Čábelická (GAPP System - Cabtech MTB racing team) byla na všech třech mosteckých vrcholcích jednoznačně první a do cíle dojela v čase 3:40:07.1. Druhá Jana Pichlíková (Kross BikeRanch Team) dojela do cíle se ztrátou téměř tří minut. Milena Cesnaková (Maloja - Rocky Mountain Team) se na bronzovou příčku prokousávala z měřených úseků postupně – poprvé na Ressl vyjela jako pátá, na Hněvíně už byla čtvrtá, při druhém výjezdu na Ressl už byla třetí a tuto pozici udržela až do cíle.

Elektrokola konkurencí?

Kromě hlavního závodu se na start postavili i jezdci na trati Extrém 56 km, kterou v absolutním pořadí vyhrál junior David Šulc (IVAR CS - AUTHOR TEAM) před Pavlem Linetem (Sport areál Klíny) a třetím Tomasem Tlamkou (Nutrend Specialized Racing). V ženách na této distanci opanovaly trať s velkým náskokem německé závodnice, a to v pořadí Regina Marunde (Team Fizik/Scott), Daniela Storch (Scott Bike24 Team) a Christiane Wolf.

Téměř tři stovky jezdců se na startovní čáru postavili na trati Hobby 35 km, kde letos pořadatelé poprvé po letech nezaznamenali nárůst startujících. „Přičítám to vzrůstající oblibě elektrokol. Pořizuje si je opravdu čím dál víc lidí. Takže hlavně u žen pak dámy nemají v našem závodu na čem jet,“ zkusil najít důvod ředitel závodu Jaroslav Hrubý. I tak je ale s účastí velmi spokojený. Nejrychleji se s tratí popasoval Zbyněk Růžička (Ski Paudera Staré Splavy), druhá a třetí příčka pak patřila dvojčatům Lukáši a Adamovi Vaněčkům (Hnízdil Team).

Výsledky všech kategorií a tratí naleznete zde.

Přestože pořadatelé mají za sebou náročné období, Marcela Hrubá už během závodu pozvala všechny milovníky cyklistiky na ročník příští, pro nedočkavce připojila ještě lákavou nabídku. „Pro nás pořadatele jsou kola velkým koníčkem, kterému se věnujeme po práci a bereme si kvůli němu dovolenou. Pokud by si někdo chtěl trať vyzkoušet, někdo z našeho týmu KL Sport Most s ním trasu se všemi jejími nástrahami projede. Je to opravdu velký zážitek, stačí se domluvit v prodejně KL Sport Most.“

  • Jitka Pavlíková
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru