Kaufland zavádí nový způsob balení masa na pultech. Ročně tak uspoří 14 tun plastu!
Ilustrační foto, zdroj: Kaufland
Zajímavosti

ČR - Kaufland přichází s novinkou v balení hovězího, vepřového a drůbežího masa v čerstvých pultech. Oblíbené pochoutky na pultech zákazníkům balí do papírového přířezu, produkty s kostí navíc do transparentní tašky.

„Díky tomu, že se maso bez kosti bude balit pouze do papírového přířezu, ročně uspoříme 14 tun plastu. Spotřeba plastových tašek se sníží na třetinu původního objemu,“ říká Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Ochrana životního prostředí a trvalá udržitelnost patří k prioritám Kauflandu. Změna v balení na masných pultech v prodejnách, které začalo 15. února, je toho dalším důkazem. Vrchní část nového přířezu je totiž papírová, spodní tvoří z důvodu zamezení protečení šťávy tenká fólie. Oba díly lze od sebe snadno oddělit a recyklovat.

„Prodej masa v našich čerstvých pultech vzrostl za minulý rok o 30 procent oproti roku 2019. Tento nárůst souvisí se současnou pandemickou situací, uzavřením restaurací a škol, lidé se více stravují doma,“ prozradila Maierl. Úsporu plastů řeší společnost napříč celým sortimentem. Zavedení nového způsobu balení masa je jen dalším krokem v oblasti trvale udržitelného rozvoje.

V úseku ovoce zelenina Kaufland uspořil za poslední rok přes 100 tun plastu. Navíc se společnost zavázala, že do roku 2025 sníží množství plastového odpadu nejméně o 20 % a všechny produkty svých privátních značek bude nabízet výhradně v obalech z recyklovatelných materiálů.

Kaufland zavedl například alternativy k plastovým taškám v podobě papírových, látkových z bio bavlny nebo z ekologického materiálu pro opakované nákupy. Loni v listopadu také představil nEKOnečné víčko. U vybraných výrobků privátních značek přestal používat běžná jednorázová plastová víčka a nahradil je ekologickou variantou pro opakované použití. Tímto opatřením ušetřil dalších 9 tun plastů ročně.

V úseku ovoce a zeleniny nabízí tzv. nEKOnečný sáček, který se dá používat opakovaně i prát a nahrazuje jednorázové plastové sáčky. Jako první obchodní řetězec začal nabízet okurky bez plastové fólie, čímž ušetří 50 tun plastu ročně. U citrónů v síťce nahradil plastový pásek papírový, což představuje úsporu 40 tun plastu za rok. Zelenina na polévku je v misce z papíru – úspora 15 tun plastu ročně. K-Bio-banány jsou opatřeny pouze papírovou páskou.

Z prodeje byly vyřazeny veškeré jednorázové plastové nádobí, plastové vatové tyčinky i plastová brčka a nahradily je ekologické varianty. Kaufland také používá místo jednorázových obalů na ovoce a zeleninu vratné přepravky.

Kroky společnosti Kaufland vycházejí z mezinárodní strategie REset Plastic skupiny Schwarz. Vizí je „Méně plastů – uzavřené cykly“ a cílem minimalizovat množství plastů používaných ve výrobě i obchodech podle konceptu cirkulární ekonomiky – odpad nesmí být vnímán jako odpad, ale znovu využitelný materiál.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru