FOTO: Řeku Ohři zdobí tisíce malých bílých kvítků. Ve vodě vykvetl lakušník
Kvetoucí řeka. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Žatec – Řekla Ohře rozkvetla. Na svědomí to má rostlina zvaná lakušník.

Lakušník se objevuje převážně se stojacích a mírně tekoucích vodách. Poslední roky se ale začal objevovat i v Žatci v řece Ohři pod jezem.

„Jsou roky, kdy se objevuje u nás hojně a letos to vypadá, že lakušníku bude hodně,“ řekl Jan Šrejber, hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že se zřejmě objeví i na řece Kamenici nebo Ploučnici.

Zatímco místní se chodí na rozkvetlé kvítky dívat, lakušník začal dělat vrásky na čele právě hydrologům. „Vzdouvá hladinu vody, takže při stejném vodním stavu teče v řece v podstatě menší průtok než odpovídá vodnímu stavu,“ vysvětlil Jan Šrejber. Lidé si tak můžou myslet, že v řece je hodně vody, ale opak je pravdou.

Foto

Lakušník je rostlina, které, podle odborníků, potřebuje optimální proud vody. Dostatečně rychlý, aby vodu provzdušnil, zároveň ale nesmí být silný, jinak by rostlinu odnesl. Kvete od jara do konce léta.

Ostrůvky této vodní rostliny se v Ohři táhnou stovky metrů po proudu řeky. Toho využívají i vodní ptáci, kteří na nich odpočívají.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru