Udělejme naše cestování dostupnější! Vyzývá nejen vozíčkáře paraplegička
Paraplegička z Ústí Jana Maršálková Brambaški vyzývá vozíčkáře napříč republikou k plnění aplikace mapující bezbariérová místa pro lepší pohyb vozíčkářů na veřejnosti. Foto: Petr Sochůrek
Zajímavosti

ČR - Již devět let mají možnost handicapovaní využívat aplikace VozejkMap, kterou spravuje Česká asociace paraplegiků - CZEPA. Moderní technologie na cesty má v databázi zaneseno a ověřeno téměř 14 000 bezbariérových míst nejen v České republice, ale také v zahraničí.

Podle slov paraplegičky a fotomodelky Jany Maršálkové Brambaški z Ústí nad Labem je nutné, aby neustále bezbariérová místa v aplikaci nadále přibývala. „Známe možnosti invalidního vozíku. Překonání i malé překážky může být nebezpečné. Vložením každého nového bezbariérového místa, my vozíčkáři, pomáháme sami sobě. Pojďme vytvářet naše cestování příjemnější, pohodlnější, ale nezapomínejme i na bezpečnost,“ vyzívá handicapované Jana na vozíku.

Výhody aplikace VozejkMap, proti skupinám na sociálních sítích, je propracovaná databáze bezbariérových míst. „Na jedné z cest se mi stalo, že jsem dorazila k restauraci, která na svých stránkách informovala o bezbariérové toaletě. Když jsem však dorazila k uzavřenému vchodu, tak jsem zjistila, že podnik je v rekonstrukci. Okamžitě mi probleskla hlavou otázka, kam si odskočím. Stačilo pouze vytáhnout chytrý mobilní telefon, pár kliků a věděla jsem hned kam jet. Aplikace mi pomocí GPS lokátoru ukázala nejbližší bezbariérové WC,“ uvádí handicapovaná Jana Maršálková Brambaški.

Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků - CZEPA, doplňuje, že k tomuto účelu byla v roce 2013 za přispění Nadace Vodafone a ŠKODA AUTO dalších partnerů aplikace VozejkMap vytvořena. „Na zadávání bezbariérových míst se podílí sami uživatelé. Stačí ho nafotografovat, poslat potřebné informace. Místo raději zkontrolujeme, data validujeme a poté se objeví v naší aplikaci. Rádi uvítáme, když každý, kdo při svých cestách narazí na bezbariérové místo, nám ho pomůže doplnit o fotografie, hodnocení komentář. Zároveň nám tak pomůže plnit naše poslání, kterým je zkvalitňovat život našim klientům,“ dodává Alena Jančíková.

Zadávat bezbariérová místa do mapy lze také prostřednictvím webové stránky www.vozejkmap.cz, kde jsou uveřejněny veškeré informace.

Česká asociace paraplegiků - CZEPA pomáhá již přes třicet let

Psal se únor roku 1990, kdy došlo k založení Svazu paraplegiků, hájící práva lidí po poranění míchy. V roce 1994 Svaz paraplegiků založil Centrum Paraple. Od začátku své existence Svaz paraplegiků usiloval o kvalitní zdravotní péči - spinální program a otevření spinálních jednotek. V roce 2010 se Centrum Paraple osamostatnilo a v roce 2011 se organizace přejmenovala na Českou asociaci paraplegiků – CZEPA. Mezi dlouhodobé služby patří odborné zdravotní a sociální poradenství a mezi nově nabízené služby asociace patří například startovací byty, tréninkové bydlení pro tetraplegiky, VozejkMap – aplikace mapující bezbariérové místa v ČR, komunitní a informační portál Vozejkov.cz, Hvězdný bazar – tréninkové pracoviště či preventivní program pro mládež BanalFatal! V roce 2018 vznikla služba Peer mentoring – zkušení vozíčkáři provázejí lidi po poranění míchy v nové těžké životní situaci. Více o projektech na stránkách www.czepa.cz.

2606 vozejkmap2

APLIKACE VOZEJKMAP. ILUSTRAČNÍ SNÍMEK: PETR SOCHŮREK

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru