FOTO DNE: Tady vám dneska určitě horko nebude! Do Katovy uličky Slunce moc nesvítí
Katova ulička v Kadani. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Kadaň – Víte, jak vypadá nejužší ulice v naší zemi? Jmenuje se Katova ulička a najdete ji u kadaňského náměstí. Můžete tam vyrazit třeba na nedělný výlet a schovat se tam před odpolední sluneční výhní. Mezi kamenné zdi totiž Slunce příliš nesvítí. Tak snad se tam vejdete.

Katova ulička, která toto jméno nese oficiálně z rozhodnutí zastupitelů od roku 2013, je dlouhá přes padesát metrů a v jejím nejužším místě naměříte jen těsně nad 66 centimetrů. Spojuje centrum Starého Města se Špitálským předměstím, vznikla společně s Katovou brankou již na počátku 14. století jako součást prvního pásu městských hradeb.

Ve středověku byla v nočním čase jediným vstupem do města, protože ostatní brány se úderem desáté hodiny večerní uzavíraly. Zároveň plnila funkci stoky, která odváděla přebytečnou vodu z někdejších tří kašen na hlavním náměstí do dnes zatrubněného Bystřického potoka a také do hradebního příkopu.

0906katova2

Katova ulička v Kadani. Foto: Oldřich Hájek

Katova ulička a Katova branka představovaly důležité prvky městského opevnění, právě v jejich těsné blízkosti docházelo v dobách válek k nejkrvavějším střetům, a to především během třicetileté války (1618–1648).

Jedna z kadaňských pověstí vypráví o rouhavé jeptišce z magdalenitského kláštera v Želině u Kadaně, která byla za trest zazděna právě v Katově uličce. V pozdních nočních hodinách se tu prý zjevuje společně s duchem kata Ignáce, pomáhá pocestným a trestá pobudy a výtržníky.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru