Most – Šest desítek certifikovaných kopií postav z ohromného terakotového vojska mohou lidé už od soboty 7. října obdivovat v Oblastním muzeu v Mostě. Jde teprve o čtvrtou podobnou výstavu u nás.

Certifikované kopie znamenají, že mají splněné všechny parametry jako originál: „To je stejná výška, váha a způsob výroby,“ říká Martin Burda ze společnosti Govin, která je poskytovatelem výstavy. Jen pro představu: Jeden terakotový voják váží 180 až 200 kilogramů, a to i přes to, že je dutý. Kromě vojáků budou v Mostě k vidění i dva koně. Jeden takový váží 600 kilogramů. A hodnota výstavy? „Určitě jako několik luxusním mercedesů,“ poznamenává Martin Burda.

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR a agentury CzechTourism. Podpořil ji i Ústecký kraj. „Neváhali jsme ani minutu. Slibujeme si od toho, že se zvýší návštěvnost našeho kraje,“ uvedla Jitka Sachetová z Ústeckého kraje.

Výstava se bude konat do 7. ledna a najdete ji ve velkém sále. Přístup je od vchodu k muzeu zřetelně označený. „Jde o jeden z největších sálů, které má severočeské výstavnictví k dispozici,“ poznamenal ředitel mosteckého muzea Michal Soukup.

Expozice bude přístupná od pondělí do pátku od 11 do 18 hodin, během víkendů potom od 10 di 18 hodin. Základní vstupné činí 150 korun, děti od 6 do 15 let zaplatí 60 korun. Například rodinné vstupné vás přijde na 350 korun. Po celou dobu trvání výstavy budou pořádány i komentované prohlídky, na které si bude nutné předem zarezervovat lístky na tel. 604 162 877, či na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

VIDEO

TERAKOTOVÁ ARMÁDA

První čínský císař Čchin Š'-chuang-ti dokázal v roce 221 př.n.l. sjednotit Čínu a ukončit období chaosu mezi čínskými státy. Ještě během jeho života začali jeho poddaní stavět masivní pohřebiště, střežené obrovskou armádou z vypálené hlíny – terakoty. Osm tisíc vojáků v životní velikosti ho mělo chránit a pomoci mu udržet si sílu i v posmrtném životě. Toto pohřebiště bylo největším svého druhu na světě a někdy bývá označováno jako osmý div světa.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru