Žatec – Policie rozbila velký a dobře organizovaný gang výrobců a distributorů metamfetaminu. Droga končila u odběratelů na území České republiky, v Německu, Austrálii a u překupníků albánského původu. Na dopadení pachatelů se podíleli i policisté z Ústeckého kraje, kde se také část protizákonné činnosti odehrávala. Závěrečná realizace akce probíhala ve městech Dubí, Žatec, Teplice, Praha, Cheb, Hrádek nad Nisou, Podbořany, Jirny a Jíloviště. Byly při ní zajištěny věci za desítky milionů.

Mezinárodní operace BAT proti velkovýrobcům pervitinu

Teplice – Policie rozbila velký a dobře organizovaný gang výrobců a distributorů metamfetaminu. Droga končila u odběratelů na území České republiky, v Německu, Austrálii a u překupníků albánského původu. Na dopadení pachatelů se podíleli i policisté z Ústeckého kraje, kde se také část protizákonné činnosti odehrávala. Závěrečná realizace akce probíhala ve městech Dubí, Žatec, Teplice, Praha, Cheb, Hrádek nad Nisou, Podbořany, Jirny a Jíloviště. Byly při ní zajištěny věci za desítky milionů. Připravujeme podrobnosti

Zveřejnil(a) E-deníky.cz dne 12. leden 2016

O zásahu informovala v úterý policie. Operace byla mezinárodní a nesla název „BAT". Detektivům Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování (NPC) se ve spolupráci s příslušníky Pohraniční stráže Polské republiky podařilo na území obou států odhalit a zadržet kompletní devatenáctičlennou organizovanou skupinu pachatelů, zabývající se nelegální velkoobjemovou výrobou a rozsáhlým obchodem s metamfetaminem.

Specifickými rysy případu jsou zejména způsob organizování výroby, její značný objem a přesouvání do stále nových objektů na území České republiky a Polska, propracovaná dělba práce pachatelů a rozsáhlé nelegální obchodní aktivity, vztahující se k širokému okruhu zákazníků.

„Zejména s ohledem na množství vyprodukovaného a zajištěného metamfetaminu a rozsah působnosti organizované skupiny se jedná o největší policejní protidrogový zásah v roce 2015. Způsob páchání trestné činnosti touto skupinou navíc odráží nejaktuálnější trendy v oblasti nelegálního obchodu s metamfetaminem na našem území," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Zabavené drogy. Foto: Policie ČR

Po půlročním prověřování trestné činnosti v rámci operace „BAT" zadrželi a obvinili závěrem roku 2015 policisté Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s útvary Krajských ředitelství policie ČR hl. m. Prahy, Karlovarského kraje, Středočeského kraje, Ústeckého kraje a útvary Generálního ředitelství cel, na území ČR celkem 13 pachatelů, z toho 11 vietnamského původu a 2 občany ČR. Rozkrývání kriminálního jednání této organizované skupiny probíhalo v úzké spolupráci s orgány vymáhající právo v Polsku.

Samotná trestná činnost pachatelů spočívala nejen v masivní velkoobjemové výrobě metamfetaminu na území ČR a Polska, ale rovněž ve zprostředkování velkoobchodu dalším výrobcům a odběratelům. Skupování metamfetaminu od výrobců a jeho přeprodávání velkoodběratelům, stejně jako zajišťování prekursoru pro jeho výrobu, měl na starosti přímo hlavní organizátor skupiny.

Metamfetamin hlavní organizátor vykupoval od výrobců za cenu 210 tisíc korun za jeden kilogram a zásoboval jím tržnice v příhraničí ČR a SRN. Další prodej následoval osobám vietnamského původu, kteří jej distribuovali na území ČR. Nemalá část byla určena na vývoz, což je předmětem dalšího vyšetřování.

Výroba metamfetaminu vysoké kvality v podobě krystalů probíhala na území Západočeského, Ústeckého a Středočeského kraje a v hl. m. Praze. Místa výroby se velmi často měnila, výrobci si ke zřizování laboratoří zpravidla pronajímali rodinné domy či skladové prostory, kde provedli pouze několik varů a tyto kontaminované prostory následně opouštěli. Pronájmy objektů pachatelé realizovali jménem osob pobývajících mimo naše území nebo na padělané či pozměněné doklady.

Zabavené drogy. Foto: Policie ČR

Prekurzorem pro výrobu metamfetaminu bylo léčivo Cirrus, které skupina získávala z Polska. Jednalo se o přípravek, vyráběný v Turecku. Na jeden výrobní cyklus, který trval cca 5 dní, byli výrobci schopni vyrobit 30 až 50 kg metamfetaminu.

Aby výrobci eliminovali riziko odhalení svých varen, přesunuli část výroby metamfetaminu na území Polska. Zde vyrobený metamfetamin následně vozili zpravidla v dutinách osobních automobilů do ČR. Na území Polska byl zadržen kurýr, který do ČR převážel 27 kg metamfetaminu. Příslušníci polské pohraniční stráže taktéž odhalili poblíž Varšavy velkokapacitní laboratoř na výrobu metamfetaminu a sklad s cca 30 kg tablet Cirrus. Na území Polské republiky bylo zadrženo a obviněno celkem 6 osob, z toho 5 osob vietnamského původu a 1 občan Polska, který v případu figuroval jako kurýr.

Poslední zátah probíhal hlavně na severu Čech

V průběhu prověřování se podařilo příslušníkům NPC na území ČR zadržet při několika zadokumentovaných obchodech 3 kurýry s 23 kg metamfetaminu. Při závěrečné realizaci akce, která probíhala ve městech Dubí, Žatec, Teplice, Praha, Cheb, Hrádek nad Nisou, Podbořany, Jirny a Jíloviště, bylo provedeno více než 20 domovních prohlídek a 15 prohlídek jiných prostor a pozemků, při kterých byly zajištěny 2 velkokapacitní laboratoře na výrobu metamfetaminu, 10 luxusních automobilů v celkové hodnotě cca 4 miliony Kč, 2 velké vily v hodnotě cca 10 milionů Kč a cca 15 milionů Kč v hotovosti.
Celkem bylo v rámci této operace zajištěno cca 50 kg metamfetaminu, 90 kg léčiv s obsahem pseudoefedrinu, 3 velkokapacitní varny, větší množství chemikálií potřebných k výrobě metamfetaminu a zadrženo 19 osob na území obou států.

Ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy bylo na území ČR obviněno celkem 13 osob, kterým hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 18 let. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně.

Zabavené drogy. Foto: Policie ČR

„Drogová kriminalita je trvalou prioritou Policie ČR, a to na všech úrovních, od mezinárodní, organizované, přes pouliční distribuci, drogy v dopravě, až po prevenci užívání návykových látek a zvyšování právního vědomí v této oblasti. Nelegální drogy vnímám jako významný problém nejen ve vztahu k primární drogové trestné činnosti, ale také s ohledem na navazující protiprávní jednání a rovněž závažný rizikový faktor ve vyloučených lokalitách", řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Po metamfetaminu je velká poptávka, kapacita varen se zvyšuje

Metamfetamin v ČR již dlouhodobě představuje nejproblematičtější nelegální omamnou a psychotropní látku. I v roce 2015 pokračoval trend zvyšování objemu výroby, její organizovanosti a komercionalizace. Situaci na tuzemském trhu významně negativně ovlivňuje poptávka po této droze ze sousedních zemí, která podněcuje aktivity zločineckých organizovaných skupin. Masivní poptávku odběratelů ze Spolkové republiky Německo stále nabývá na síle a obdobná situace nastává i na území sousedního Rakouska. Velkoobjemová výroba metamfetaminu je již několik let doménou organizovaných zločineckých skupin původem z Vietnamu, které svůj nelegální byznys cílí zejména na zahraniční zákazníky. Jejich počínání se vyznačuje vysokou mírou konspirace a dělby práce. Kapacita varen se neustále zvyšuje, na jeden výrobní cyklus jsou pachatelé schopni vyrobit metamfetamin v řádech desítek kilogramů. Celkový počet odhalených varen v loňském roce klesl. Doposud nejčastěji zneužívaný prekursor pro výrobu metamfetaminu v podobě léků s obsahem pseudoefedrinu, pocházejících z Polska, začíná být vlivem regulace pozvolna nahrazován léky jiné původu či jinými látkami.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru