Louny - Rok 2015 končilo Lounsko na čtrnáctém místě v žebříčku nezaměstnanosti mezi okresy v České republice. Bylo zde osm procent lidí bez práce, přičemž podíl nezaměstnaných osob v rámci celé ČR tvoří 6,2 procenta. Na jedno volné pracovní místo ke konci roku připadalo na Lounsku 5,7 uchazečů o práci.

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji nezaměstnanosti ke konci roku. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2015 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezónní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala a naopak rostl počet volných pracovních míst. Ostatně to, že česká ekonomika je stále v dobré kondici potvrzuje i fakt, že absolutní počet uchazečů o zaměstnání byl v prosinci 2015 nejnižší od konce roku 2008, kdy bylo v evidenci tehdejších úřadů práce 352 250 lidí.“

Jak bude letos?

V letošním roce by se měla situace na trhu práce vyvíjet obdobně jako loni – v nadcházejících měsících by mohla ještě mírně vzrůst, s příchodem jara a rozjezdem sezónních prací by pak mělo dojít k jejímu poklesu. Během letních měsíců, kdy zaměstnavatelé utlumují činnost a do evidence přichází větší počet absolventů škol, většinou dochází ke stagnaci. Na konci roku, stejně jako loni, nezaměstnanost pravděpodobně mírně vzroste.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly v prosinci 2 okresy - Most (o 1 %) a Ústí nad Labem (o 0,2 %). Naopak nárůst podílu nezaměstnaných osob hlásí 75 regionů, nejvyšší pak okres Jindřichův Hradec (o 22 %), Prachatice (o 21 %), Chrudim (o 18 %), Svitavy (o 15,1 %), Pelhřimov (o 13,8 %), Klatovy a Břeclav (shodně o 13,5 %), Havlíčkův Brod (o 13,1 %) a Jeseník (o 13 %).

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha-východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,9 %), Mladá Boleslav (3,5 %), Praha-západ (3,7 %), Benešov (3,8 %), Rokycany (3,9 %), České Budějovice (4 %), Jičín, Plzeň-jih a Pelhřimov (všichni 4,1 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo větší než republikový průměr hlásí 35 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (11,6 %), Most (11,1 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,4 %), Ostrava - město (10,1 %), Jeseník (9,5 %), Znojmo a Chomutov (oba 9,4 %).

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 4,4 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (18,4), Karviná (17,1), Ústí nad Labem (16), Chomutov (14), Hodonín (12,3), Jeseník (11,9) a Sokolov (10,6). Z celkového počtu nahlášených volných pozic jich bylo ke konci prosince 9 642 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP). Celkem 29 684 míst nabízeli zaměstnavatelé absolventům a mladistvým.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru