Přinášíme program: Oslavy 170 let od založení žateckého divadla
Foto: město Žatec
Co se chystá

Žatec - Bohatým kulturním programem oslaví Městské divadlo Žatec v dubnu 170 let od svého založení. Žatecké divadlo si postavili měšťané díky sbírce a darům během tři čtvrtě roku, slavnostně jej otevřeli 22. dubna 1849. Šlo o jedno z nejstarších kamenných divadel v tehdejším Rakousku-Uhersku. Letošní oslavy divadla odstartují v úterý 23. dubna.

První den divadelních oslav se bude skládat ze dvou částí. Tou první bude během celého dne série pořadů pro školy a veřejnost. „Nebude se platit vstupné, ale zájemci z řad veřejnosti se musí telefonicky nebo přes naše webové stránky zaregistrovat. Kapacita divadla není neomezená a veřejnost se bude o místa dělit se středními školami,“ vysvětlil ředitel divadla Martin Veselý.

Druhou část prvního dne oslav tvoří slavnostní večer, kterého se zúčastní pozvaní hosté, bývalí zaměstnanci divadla, ale i běžní návštěvníci, kteří za vstupné zaplatí 100 Kč. Součástí slavnostního večera bude kulturní program, ve kterém vystoupí například žatecký rodák Petr Kotvald, Jiří Pazour i další hosté. Tématem bude historie divadla, návštěvníci se dozví také podrobnosti o plánech na chystanou rekonstrukci. Chybět nebude raut pro všechny hosty a následné neformální setkání návštěvníků s historií a budoucností Žateckého divadla. Vstupenky na slavnostní večer i na ochotnické představení Maryša už jsou v předprodeji.

Součástí oslav 170 let žateckého divadla budou i dvě výstavy. Ta první s názvem Divadlo očima dětí začala vernisáží v pondělí 25. března. Žáci umělecké i základních škol na ní ukazují svá výtvarná díla. Od 23. dubna bude k vidění i druhá výstava, když dětské práce doplní historické dokumenty, plány a fotografie o proměnách divadla.

K jubileu se také chystá aktualizované vydání knihy. K výročí 150 let divadla ji napsal žatecký autor Jaroslav Venclík, nové vydání bude doplněné o kapitoly z posledních dvaceti let. Chybět nebudou v průběhu oslav také zajímavé dárky pro děti – gumy na gumování se speciálním potiskem, puzzle divadla, nebo vystřihovánka, ze které lze slepit a vyrobit si vlastní model žateckého divadla. V průběhu oslav uvidí diváci nové filmy, které souvisí s historií divadla a které natočila žatecká televize OK plus. Připravuje se originální mapping na slavnostní oponu od Oskara Brázdy, video zdravice populárních osobností a další film s historií divadla do komponovaného pořadu Dark Side of the Moon.

Program oslav

úterý 23. dubna

  • 8.30 – 16.30 Hodinová pásma s kulturním programem o historii divadla
  • 19.00 Slavnostní divadelní večer

pátek 26. dubna

  • 19.00 Dark Side of the Moon, rocková opera v podání Filipa Benešovského a přátel

sobota 27. dubna

  • 19.00 Slavnostní koncert, Ústecký symfonický orchestr hraje díla českých klasiků

pondělí 29. dubna

  • 19.00 Maryša, představení ochotnického souboru z Krupky
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru