Tady se vrátíte v čase. Jakubský dvůr láká voňavými obchůdky a zábavou z období 19. století
V Jakubském dvoře se pořádají různé akce pro veřejnost. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - V centru Žatce není těžké narazit na objekt, který sloužil ke chmelařským účelům. Ne každý dům, ve kterém bývala sušárna či sklad chmele ale má nové využití. Dvůr u Svatého Jakuba své nové využití našel díky současnému majiteli Ladislavu Černému.

Dvůr koupil před osmi lety, pět let v něm už pořádá různé akce pro veřejnost. A další aktivity plánuje. „Musí to být něco, co patří do objektu z 19. století, aby to bylo něco, co se jinde nedělá. Zatím se nám to daří - ukazovat v Žatci trochu jiný svět,“ řekl Ladislav Černý.

Areál z roku 1875 opravil a využívá podle této své vize. Nabízí v něm třeba obchůdky, které v Žatci jinak nejsou. „Jeden obchůdek se jmenuje Sedmikvítek, jsou v něm různé čaje, bylinky, sirupy, extrakty z bylinek. Jiný takový krámek v Žatci není, mám dodavatele od rodinných českých firem. Druhý krámek je z doby našich babiček, je tam i původní mobiliář, nabízíme koření a směsi, které se běžně nedostanou,“ vyprávěl Ladislav Černý.

V areálu je také country klub, stodola k ustájení koní a na dvoře různé historické zemědělské stroje či nářadí. V patře je stále možné navštívit unikátní výstavu tužek z neucelenější sbírky československých tužek Emanuela Petráně.

Hlavně se ale ve Dvoře U svatého Jakuba konají různé akce, na kterých mohou návštěvníci vidět tradiční řemesla – kováře, košíkáře či řezbáře. Sezóna začíná vždy na Velikonoce a ukončuje ji Advent, mezitím se koná celá řada dalších.

Dvůr tak pravidelně láká jak místní obyvatele, tak turisty. Právě to je jedním z přání Ladislava Černého: zařadit se do prohlídkových tras turistů a ukazovat žateckou historii tak, aby si návštěvníci doplnili své informaci o Žatci, který má bohatou nejen chmelařskou minulost.

A zároveň se připravují další aktivity. „Mám nějaké další místnosti k nájmu, třeba se nějaký zájemce najde. A s kamarády vymýšlíme třeba nedělení odpoledne s hudbou. Zkusíme to letos v létě, uvidíme, jak to bude fungovat,“ dodal žatecký patriot Ladislav Černý.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru