Studenti třetího věku se nenudí ani o prázdninách. Pěkný výlet prožili v Brně
Výletníci z Loun na hradě Špilberku. Foto Ondřej Kunc
Louny

Louny – Hrad Špilberk, vilu Tugendhat a další zajímavá místa v Brně si prohlédlo více než čtyřicet studentů projektu Třetí věk, působícího při Městské knihovně v Lounech. Studenti nezahálejí ani o prázdninách, a tak se v závěru července vydali na cestu 300 kilometrů do moravské metropole.

O exkurzi byl velký zájem, už v dubnu krátce po zahájení prodeje „jízdenek“ byla místa v autobuse obsazena a zájezd vyprodán. Celkem se na cestu vydali 43 studenti a dva lektoři jako doprovod. O místo se ucházelo ještě přibližně dvacet dalších lidí, kteří však na začátku prodeje trochu zaváhali, přihlásili se až po vyprodání autobusu a byli vedeni jako náhradníci, pokud by někdo z rychlejších zájemců později účast odřekl.

„Připravili jsme pro zájemce z řad našich studentů bonusovou prázdninovou exkurzi. Cílem byla moravská metropole Brno a dvě významné tamní památky: hrad Špilberk a jeho kasematy a funkcionalistická vila Tugendhat,“ uvedl Ondřej Kunc, vedoucí knihovník a lektor studentů Třetího věku.

Na podzim do Maďarska

Že není „univerzita třetího věku“ žádné pouhé nudné učení, ale nabízí i výlety a další zábavné aktivity, to dokazují i další exkurze, které už proběhly nebo se teprve připravují. V červnu se studenti podívali při jiném zájezdu do severočeského Frýdlantu u Liberce, pro podzim je zase připravena exkurze za lázeňstvím do maďarského střediska Harkány. A autobus s tímto zájezdem, přestože vyjede až na konci listopadu, je už nyní více než z poloviny vyprodán.

Projekt Třetí věk pořádá lounská knihovna od roku 2006. V regionu severozápadních Čech je zcela ojedinělý. Je to vzdělávací cyklus plný různých zajímavých součástí a je určený především lidem ze střední a starší generace, otevřený je však pro všechny zájemce. Cílem je zvyšovat kvalitu života starších lidí, poskytnout jim zajímavé způsoby trávení volného času, sociální kontakty. Studenti si mohou sami podle svých zájmů vybírat předměty, které je baví. Dostávají indexy, procházejí zápisem, přednáškami a dalšími aktivitami. Na konci pětiletého studia je čeká slavnost s předáváním diplomů podobně jako na vysokých školách. Projektu se za dvanáct let zúčastnilo už několik stovek studentů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru