Padesát let po srpnu ´68: sovětská vojska přijela do Loun ve tři ráno
V pravé části panelu jsou snímky ze srpna 1968 v Lounech. Foto Libor Želinský
Louny

Louny – Vojska pěti států Varšavské smlouvy překročila bez vědomí představitelů tehdejšího Československa hranice naší republiky při kontroverzním vojenském a politickém zásahu v roce 1968 už 20. srpna večer kolem 23. hodiny. Invaze probíhala postupně během noci a většina obyvatel se probudila do chaotické situace s tanky a cizími vojáky na ulicích brzy ráno 21. srpna. I proto se za datum počátku okupace častěji označuje až tento den.

Do Loun přijely první jednotky invazní armády mezi 3. a 4. hodinou ráno, a to po silnici od Mostu. Od dramatických událostí uplyne příští týden padesát let. Je to půl století, ale tato kapitola našich dějin je v myslích mnoha lidí stále živá. Zájemci v Lounech si nyní mohou těžko zapomenutelné chvíle připomenout na výstavě v Oblastním muzeu Louny, kde k výročí událostí srpna 1968 probíhá výstava s názvem Než přijely tanky. Otevřena byla už v červnu a v muzeu je pro návštěvníky k dispozici až do 16. září.

Okupace versus bratrská pomoc

Dvě z invazních jednotek zůstaly umístěné v Lounech, kde měly dohlížet na situaci, další pokračovaly směrem ke Slanému a Praze. Velitelem jednotek v Lounech byl tehdy Semjon G. Kyselev, vedoucím tajemníkem OV KSČ Louny Stanislav Šenkýř. Hned 21. srpna dopoledne spolu oba muži diskutovali na několika jednáních v Lounech společně s dalšími funkcionáři. Na hodnocení situace a vstupu cizích vojsk se ovšem neshodli. Jedna strana ho považovala za nesmyslný a žádala okamžitý odchod sovětských a dalších zahraničních vojáků, druhá naopak tvrdila, že zásah je nutný a že vojáci přišli jako „bratrská pomoc“ proti kontrarevoluci. Všechny orgány města Loun zasedaly opakovaně a všechny ve svých prohlášeních vojenskou invazi odmítly jako nelegální a zbytečný akt. „Zachovejme klid, dáme socialismu zase lidskou tvář!“ uváděli s přehnaným optimismem poslanci tehdejšího Okresního národního výboru v Lounech.

Vojáci zůstali v Československu přes dvacet let

Okupaci odmítala také drtivá většina obyčejných lidí, běžní obyvatelé Loun a okolí. Ve městě se objevily nápisy v latince i azbuce, vyzývající vojáky k odchodu, v některých se uplatnil i český černý humor a veršovánky, tak jako tomu bylo i při různých cedulkách v ulicích českých měst v době kolem listopadu 1989. Přání lidí i politických představitelů ze srpna 1968 ovšem dlouho nebyla nic platná: přišla tzv. normalizace a sovětští vojáci v naší zemi zůstali až do roku 1990.

Přijďte se podívat na zajímavou výstavu fotografií, článků a dobových dokumentů do lounského muzea. Pohnuté okamžiky našich dějin i po padesáti letech určitě stojí za připomenutí. Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí; od úterý do pátku je to od 9 do 17 hodin a o víkendech od 10 do 17 hodin. Výstava Než přijely tanky je přístupná do 16. září.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru