Den české státnosti v Žatci: Noční běh, koncerty, výstup na komín i ochutnávka pěnivého moku
ilustrační foto: e-deniky.cz
Louny

Žatec - Svátek českého zemského patrona svatého Václava a státní svátek tento pátek připomenou státní vlajky, koncerty i ochutnávka tradičního českého nápoje, piva. Oslavy Dne české státnosti jsou letos o to významnější, že přicházejí současně s oslavami 100 let vzniku republiky. Pořadatelé akcí to patřičně zdůrazňují.

Svátek svatého Václava je nejprve v Žatci možné oslavit nočním během. Startuje se ve čtvrtek z Mládí a jde o druhý ročník po loňské premiéře. Kdo nechce či nemůže běhat, může přijít aspoň fandit.

Od čtvrtka do neděle trvají na Chrámu Chmele a Piva Dny českého piva a v pátek přichází hlavní část slavnostních akcí. Jednou z nich je výstup členů Českého svazu komínářů na komíny unikátních žateckých objektů a rozvinutí státních vlajek. K tomu dojde v pátek ve 14 hodin zároveň s vypuštěním balónků ve státních barvách z náměstí Prokopa Velkého. Občané města Žatce mohou oslavu sledovat z věže městské radnice, které bude zpřístupněna od 13 do 15 hodin zdarma. Ve 14:30 hodin je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka městem po žateckých památkách zdarma.

Po celý den je připravené posezení u výtečného piva z pivovaru CHCHP a dobrého jídla.

Mši a koncert připravil na pátek také Spolek pro obnovu a oživení kostela sv. Václava v Radičevsi nebo zámek Stekník.

Svatováclavské akce završí v sobotu architektonická procházka městem, která ukáže modernější stavby. Akce s názvem Pěškobusem skrz 20. století v Žatci se koná v rámci celostátního festivalu Den architektury. Letošním tématem je 100. výročí republiky. „Projdeme se těmito sto lety a jejich stavebním dědictvím v Žatci. Ukrývá naše město moderní architekturu?“ lákají na procházku pořadatelé ze spolku A dál? Procházkou po stavbách z let 1918 až 2018 budou provázet historička umění Monika Merdová a architekta Eva Pettrichová.

Přehled akcí v tomto týdnu

úterý 25. září

15.00 Beseda s veřejností, Nemocnice Žatec, pořádají sestry nemocnice na téma Dietní režim při průjmovém onemocnění

středa 26. září

17.00 Tajemství Českého středohoří, Stará papírna, přednáška Jiřího Svobody

čtvrtek 27. září

18.00 Svatováclavský noční běh, stadion Mládí, běh pro všechny věkové kategorie: pro děti v areálu Mládí, pro dospělé od 20.00 ulicemi města s čelovkami

čtvrtek 27. - neděle 30. září

18.00 Dny českého piva na Chrámu, Chrám Chmele a Piva, ochutnávky piva i tradiční hospodské zábavy s harmonikou a karetními hrami

pátek 28. září

10.00 Svátek sv. Václava na zámku Stekník, vyprávění o zemském patronu doprovodí středověká hudba

14.00 Svatováclavská poutní mše a varhanní koncert, kostel v Radičevsi

14.00 Hurá na komíny 2018, rozvinutí státních vlajek na žateckých komínech a vypuštění balónků z náměstí Prokopa Velkého, akce ke Dni české státnosti a svátku sv. Václava

sobota 29. září

14.00 Pěškobusem skrz 20. století v Žatci, procházka po moderních památkách města, start u KD Moskva, akce v rámci Dne architektury, pořádá spolek A dál? ve spolupráci s Regionálním muzeem K. A. Polánka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru