VÍTE, ŽE... Za 1. světové války byl Žatec lazaretním městem. Hrůzy krutých bojů připomínal bronzový lev jen krátce
pomník v podobě bronzového lva na granitovém čtyři a půl metu vysokém soklu byl slavnostně odhalen 21. září roku 1930. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Den 11. listopadu je z hlediska historie dnem, kdy skončila 1. světová válka. Právě kvůli tomu se tento den slaví také jako Den válečných veteránů. Ačkoliv Žatec nebyl místem, kde by se odehrávaly boje tzv. Velké války, přesto i zdejší dějiny první světová válka významně ovlivnila.

Připomíná to zejména elektronická encyklopedie na webových stránkách Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci. Ta například sděluje, že za Velké války byl Žatec lazaretním městem. Ač se tady přímo zde neválčilo, hrůzy krutých bojů tu lidé měli přímo na očích.

Světová válka pak ovlivnila město i nepřímo. V souvislosti s tím, že na konci války vzniklo samostatné Československo, zmizel z centrálního náměstí pomník habsburského císaře Josefa II. Ten byl mezi zdejším, převážně německých obyvatelstvem velmi oblíbený. Stál na místě dnešní chmelničky, kde mimochodem ve středověku stával kostel a v době baroka pak městská strážnice. Za první republiky pak sochu císaře nahradil pomník se lvem, který se stal právě památníkem 1. světové války. „V roce 1930 bylo rozhodnuto vybudovat zde památník obětem první světové války. Jeho základní kámen byl položen 29. června a pomník v podobě bronzového lva na granitovém čtyři a půl metu vysokém soklu byl slavnostně odhalen 21. září roku 1930.

SMUTNÝ OSUD POMNÍKU

Vydržel zde až do roku 1942, kdy byl v důsledku nařízení o sběru barevných kovů sejmut. Po celou dobu války byla socha lva tajně uchovávána ve Sběrných surovinách. Protože nedošlo k dohodě o odprodeji městu, měla být socha lva po r. 1948 zlikvidována. Osm syenitových desek se jmény 403 padlých a podstavec byly složeny ve stavebním dvoře města v místě dnešního širšího prostoru TJ Sever a skončilo na počátku 50. let jako zpevnění vymletého břehu řeky Ohře v místě přibližně pod dnešní autoškolou,“ popisuje osudy pomníku historička Polánková muzea Milada Krausová ve zmíněné encyklopedii. Zdánlivě ztracená socha lva byla v minulých letech objevena u Máchova jezera, kde se stala zajímavou atrakcí Lvem Splavákem.

Žatecký lev vytvořený teplickým sochařem Antonem Schaffem byl především německou sochou. Zároveň ale šlo o umělecké dílo s výraznou českou stopou: Ačkoliv přímou inspirací pro sochaře byl slavný lev z německého Braunschweigu, předlohou této německé sochy se kdysi stala česká pověst o hrdinovi Bruncvíkovi a jeho oddeném lvu.

První světová válka a s ní související Den válečných veteránů má se Žatcem ještě jednu spojitost. Ta souvisí se 4. brigádou rychlého nasazení, která má v Žatci své velitelství a také je zde umístěn jeden z jejích čtyř praporů. Právě žatecká brigáda je jednotkou, která vyslala do zahraničí stovky svých vojáků, kteří se tak zařadili po bok dřívějších válečných veteránů. Bohužel, 4. brn, je také jednotkou, která měla v rámci Armády ČR při zahraničních misích nejvíce ztrát na životech.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru