Lounsko a Žatecko - Na 10,1 procenta se zastavila míra nezaměstnanosti na konci ledna na Lounsku a Žatecku. Je to o pouhé dvě desetiny procentního bodu více než na konci roku. Okres Louny je nyní na 13 místě v žebříčku nezaměstnanosti v Česku. Na špici nelichotivého žebříčku je Bruntál s 13,6 procenty. Následuje Mosta a Ústí nad Labem. Celorepublikový průměr činí 7,7 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly 4 regiony - Trutnov (o 1,1 %), Mladá Boleslav (o 0,7 %), Brno-město a Nový Jičín (shodně o 0,3 %). Naopak nárůst eviduje ÚP ČR v 73 okresech. Největší hlásí Jeseník (o 11,5 %), Písek (o 10,8 %), Jindřichův Hradec (o 10,5 %), Prachatice (o 8,2 %) a Domažlice (o 7,6 %).

Situace na pracovním trhu odpovídala v uplynulém měsíci běžnému vývoji na trhu práce začátkem roku. „V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Na základě značného poklesu teplot došlo k výraznému útlumu sezónních prací, hlavně ve stavebnictví. Výrazně vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR a také lidí, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody," říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.
Zároveň se ale zaměstnavatelé snaží udržet si stávající obsazení pracovních pozic. V některých regionech dokonce nezaměstnanost klesla, a to díky větší sněhové nadílce, a tím pádem rozjezdu turistického ruchu.

V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. S rozjezdem jarních sezónních prací pak začne opět klesat.

Na trhu je nedostatek řidičů nákladních aut

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o řidiče nákladních automobilů, pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center, pracovníky v ostraze, uklízeče, pomocníky v kancelářích a hotelích, skladníky a v některých regionech také o instruktory lyžování. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, elektrikář, elektromechanik, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, strojírenští technici, manipulační a montážní dělníci, stavební specialisté a obsluha CNC strojů). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance. Dále se uplatní IT specialisté, grafici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví (lékaři a zdravotní sestry) i v sociální oblasti. Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí.

Česko je na tom v porovnání s Evropou ještě dobře

Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za prosinec 2014, ukazuje, že se Česká republika drží dlouhodobě pod průměrem EU (jde se o sezónně neočištěná data): ČR 5,7 %, EU28 9,7 %. Méně nezaměstnaných než v České republice evidovaly příslušné úřady na Maltě (5,6 %), v Rakousku (5 %) a v Německu (4,5 %). Nezaměstnanost převyšující průměr EU28 byla ve Slovinsku (10,1 %), v Irsku (10,3 %), ve Francii (10,6 %), v Bulharsku (11,3 %), Itálii (12,1 %), na Slovensku (12,7 %), v Portugalsku (13,6 %), na Kypru (16,5 %), v Chorvatsku (17,1 %) a ve Španělsku (23,4 %). Za Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Maďarsko a Velkou Británii zatím nejsou údaje za prosinec k dispozici.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru