Za 30 korun k lékaři nebo za přáteli. V Žatci znovu vyjede taxík pro seniory
ilustrační foto
Louny

Žatec - V průběhu jara chce město Žatec zahájit oficiální provoz služby SeniorTaxi. Ta by zajistila pro dříve narozené občany ze Žatce i jeho místních částí cenově zvýhodněnou dopravu například k lékaři či dalším potřebným službám. Na provozovatele služby bude vypsáno výběrové řízení. Pokud všechny přípravy půjdou dobře, mohlo by SeniorTaxi v Žatci začít jezdit od 1. dubna.

Protože jde o zcela novou službu pro občany, je třeba ji dobře připravit. Na své lednové schůzi pověřili radní města úředníky radnice přípravou podkladů. Na příští schůzi 18. února by chtěli radní jednak schválit pravidla pro poskytování služby, jednak vypsat výběrové řízení na provozovatele SeniorTaxi.

Základní představa, jak by služba mohla fungovat, už ale existuje. „Jedna jízda by měla stát 30 korun, provozní doba by byla nejspíš ve všední dny od 7 do 17 hodin,“ popsala hlavní body starostka Zdeňka Hamousová. Telefonický dispečink, kam by byli senioři mohli volat, aby si vůz objednali, bude nejspíše v Domově pro seniory.

Neoficiální taxi pro seniory už v Žatci fungovalo díky městské příspěvkové organizaci Kamarád-LORM. Ta ale musela službu loni na jaře ukončit. Původní představa totiž byla, že doprava pro seniory bude občasná a půjde o službu navíc ve prospěch žateckých občanů. Zájem o dopravu ze strany veřejnosti byl ale takový, že jej Kamarád-LORM nemohl zvládnout personálně a byl navíc výrazně prodělečný. Doprava pro veřejnost z velké části zaměstnala dvě pracovnice Lormu, které tak nemohly plnit zcela plnit své povinnosti vůči klientům organizace.

Zároveň se ale potvrdilo, že o dopravu pro seniory, již využívali hodně obyvatelé domova pro seniory či domovů s pečovatelskou službou, je velký zájem a město ji potřebuje. Proto radnice začala plánovat oficiální SeniorTaxi, které se má rozběhnout za několik týdnů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru