Louny, Žatec - Schválně, kolik v práci berete? Porovnejte si své příjmy s průměrnou hrubou mzdou v České republice a v Ústeckém kraji. V posledním čtvrtletí roku 2014 (nejčerstvější údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem) brali Češi v průměru 27 200 korun. V kraji to bylo méně, 24 419 korun.

Kolik máte po měsíci práce vy? Ilustrační foto

Ve 4. čtvrtletí 2014 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 27 200 Kč, což je o 609 Kč (2,3 %) více než ve stejném období roku 2013. Medián mezd činil 22 847 Kč. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 0,5 %, reálně se tak mzda zvýšila o 1,8 %. Objem mezd vzrostl o 3,4 %, počet zaměstnanců o 1,0 %.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,9 %, reálně o 1,4 %, v nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 3,8 %, reálně o 3,3 %.

"Důležité je, že loňský celoroční nominální růst (2,4 %) byl konfrontován s minimálním zvyšováním spotřebitelských cen – inflací (0,4 %). To i při slabším mzdovém nárůstu vedlo k reálnému zvýšování kupní síly mezd, která tak pro celý rok vzrostla o 2,0 %, a to je nejvyšší od roku 2009," okomentoval statistická čísla Dalibor Holý z Odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru