Voda z Jihu pomůže udržovat nové i současné parky a parčíky v Žatci
Nedělní procházka po městských parcích. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Voda, která poteče ze sídlišť v jižní části města, pomůže udržovat nové i současné parky a parčíky v Žatci. Takový je záměr města v souvislosti s budováním, rozvojem a údržbou zeleně ve městě. Plán přitom nepočítá s žádným megalomanským budováním nových vodních zdrojů, ale využitím toho, co už v Žatci je. Vize a plány rozvoje městských parků představily pracovnice Odboru rozvoje města více než padesáti účastníkům nedělní procházky po městských parcích.

Pro mnohé účastníky procházky byla překvapivá informace, že přímo na sídlišti v Lípové ulici existuje vodní pramen. Z něj se voda čerpá, aby nepodmáčela okolí, a je odváděna pryč. „Tuto vodu bychom mohli čerpat dál, ale zadržovat ji v retenční nádrži, kolem které by vznikl přírodní parčík,“ popsala začátek vodní cesty Gabriela Becková z odboru rozvoje.

Retenční nádrž s novým parkem by měla vzniknout v ulici Stavbařů, na kraji pole směrem na Holedeč. Park by sloužil i jako relaxační zóna pro celé sídliště a navazoval by na zelený pás podél ulic Stavbařů a Pekárenská. Ten oddělí pole od parkovací zóny, která se tam začne budovat ještě v letošním roce.

Voda z nádrže, ale i dešťová voda ze sídlišť, by se zároveň mohla využívat i pro zásobování revitalizovaného parku Bufo, z něj by tekla dál do parků pod nemocnicí, kde mají vzniknout další vodní nádrže. Nebo přesněji – měly by se obnovit, protože už tam bývaly. „Parky jsou úzce spojené se zadržováním vody v krajině, proto chceme problematiku obnovy parků řešit komplexně,“ vysvětlila Gabriela Becková.

Velké plochy parků už v Žatci existují díky našim předkům. Proto je město nemusí nově budovat. Je ale potřeba zeleň rozvíjet a udržovat, což bez vody nejde. Zároveň s vodním zásobováním parků plánuje město také oživení zelených ploch. „Plánujeme do parků doplnit drobný mobiliář, jako jsou lavičky, různé herní prvky pro děti, uvažujeme třeba o nějakém altánu. Aby parky sloužily i jako místo setkávání občanů,“ doplnila vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Právě Bufo i parky pod nemocnicí ke společenským akcím či procházkám v minulosti sloužily. Karlova vyhlídka v nejvyšším bodě parků se obnovovat nebude, tančírna a restaurace ve spodní části parku také ne. I bez toho je ale možné parky oživit – vytvořením cest a prostorů pro procházky, odpočinek i občasné společenské akce.

Kdy k revitalizaci žateckých parků dojde? „Letos chceme mít připravenou studii a případně i projekt na první etapu. Která to bude, to nám právě ukáže studie. Mohlo by to být Bufo, které by nemuselo být finančně příliš náročné, ale mohou dostat přednost i parky pod nemocnicí,“ řekla Gabriela Becková. První etapa revitalizace parků by se mohla začít dělat v příštím roce, pokud bude vše připravené a zajištěné financování.

(KAS)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru