O víkendu se připomene jaro, teploty vystoupají nad 20 stupňů!
Ilustrační foto
Louny

Lounsko - Uplynulé dny byly dosti chladné, především pak středa, která přinesla nanejvýše 8 °C. Taková zima nebyla ani za polárním kruhem anebo například na severu Islandu, kde měřící přístroje naměřily až 20 °C. A třeba takové Skotsko, které zpravidla bývá deštivé a neteplé, si užilo nejen slunné oblohy, ale také až letních 25 °C. Předposlední květnový víkend však přinese změnu v podobě citelného oteplení.

V pátek 17. května lze očekávat povětšinou polojasnou až oblačnou oblohu s tím, že během (pod)večera se vyjasní. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 14 až 18 °C, ráno v minimu přinese hodnoty kolem 7 až 3 °C.

V sobotu 18. května se ve středoevropském vzdušném prostoru usadí oblast nižšího tlaku vzduchu, jejíž střed po obědě zavítá přímo nad Českou republiku. V ranních a nočních hodinách to vypadá na bezoblačné neboli jasné nebe, nicméně dopoledne a odpoledne, dost možná také večer, se ke slovu dostane oblačnost. Mnoho dešťové vody však nepřinese, ve skutečnosti sobotní srážkové úhrny zejí prázdnotou jako ty páteční. Nejvyšší odpolední teploty okolo již opravdu jarních 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 10 až 6 °C.

V neděli 19. května se nezmění fakticky vůbec nic, tedy i konec týdne si podmaní relativně mělká tlaková níže s centrem kdesi nad středoevropskými zeměmi. Tlakové níže podporují tvorbu mraků (neb „nasávají“ vzduch, čímž ho nutí stoupat, pročež ten kondenzuje...), tudíž se azura nedočkáme. Tak jako předtím se hlavně v odpoledním čase budou formovat oblaka s tím, že tentokrát jsou relativně velké šance na výskyt přeháňky anebo bouřky, spíše toho druhého. Zkrátka takové to typické „tropické počasí“ (teplo, ale s bouřkami). Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 11 až 7 °C.

Pamatujete na loňský květen? Ten jen ve své první půli nabídl hned několik letních dnů (tj. dnů s maximální teplotou 25 °C a více) a celkově byl velmi teplý a slunečný. Ten letošní zatím vypadá podprůměrně a navzdory víkendovému oteplení se nezdá, že by se na tomto mělo něco výrazně změnit. Poslední třetina letošního meteorologického jara proto zjevně na sluneční paprsky a teploty nad hranicí 20, natožpak 25 °C kdovíjak bohatá nebude. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru