Žatečtí zastupitelé potvrdili: Nemocnici budeme pomáhat! Uvolnili pro ni 14 milionů
Zastupitelé potvrdili: Nemocnici budeme pomáhat! Uvolnili pro ni 14 milionů. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Desítky usnesení, která souvisejí s dalším rozvojem města a životem občanů, přijalo ve čtvrtek Zastupitelstvo města Žatec během svého jednání. Za to nejdůležitější lze považovat schválení 14 milionů korun pro Nemocnici Žatec. Zastupitelé tím potvrdili, že zachování nemocnice a udržení jejích zaměstnanců je pro město důležitou prioritou.

Zastupitelstvo města schválilo pro Nemocnici Žatec na letošní rok částku 10 milionů korun jako dotaci na provoz. Peníze dostane městské zdravotnické zařízení, které ve skutečnosti plní funkci okresní nemocnice, ve dvou splátkách: 6 milionů v červnu, 4 miliony v říjnu.

Další 4 miliony korun od města využije nemocnice jako jednorázový stabilizační příspěvek pro střední a nižší zdravotnický personál. Cílem je ujistit zdravotní sestry či nemocniční zřízence a další pracovníky, že město si jejich práce váží. „Chceme ujistit zaměstnance, že město oceňuje roky jejich vykonané práce,“ zdůraznila starostka Zdeňka Hamousová.

Stabilizační příspěvek by měl být pro každého zaměstnance středního a nižšího personálu v částce zhruba třiceti tisíc korun. Peníze dostane ten, kdo zároveň podepíše stabilizační smlouvu, v níž se zaváže, že v nemocnici bude po určitou dobu dál pracovat.

Ze strany města a nemocnice je to důležitý krok v době celostátní personální krize ve zdravotnictví a snahu udržet si současné pracovníky. Jak upozornil ředitel nemocnice Jindřich Zetek, ani podpis stabilizační smlouvy neznamená, že pracovník neodejde – pokud o něj bude opravdu jiná nemocnice stát, příspěvek za něj Žatci vrátí. „Cennější než samotné peníze je podle mne ten vzkaz zaměstnancům, že si jejich práce ceníme a že jim říkáme: My o vás stojíme!“ potvrdil J. Zetek.

V souvislosti s provozem a další budoucností Nemocnice Žatec na zastupitelstvo zaznělo, že nemocnice i město jako její zřizovatel připravují i jiné kroky, které mají zajistit další fungování. Budou například probíhat jednání s Ústeckým krajem a městy i obci v okolí, aby se finančně podíleli na chodu jediné nemocnice v oblasti s více než 80 tisíci obyvateli.

Zastupitelstvo město zároveň schválilo další zajímavá usnesení:

Prodej 17 parcel Pod Kamenným vrškem, kde se tak třetí etapou ukončí individuální bytová výstavba.

Město uvolnilo 10,5 milionu korun na rekonstrukci chodníku v Pražské ulici.

Je schválené vyhlášení architektonické soutěže na revitalizaci Havlíčkova náměstí v Podměstí. Na soutěž, jež naznačí, jak by se prostor před KD Moskva měl změnit, je připraveno 750 tisíc korun.

Město Žatec využije nabídku Ústeckého kraje a zapojí se do projektu Technické kluby. Podporu řemesel, robotiky a digitální či matematické gramotnosti podpoří kraj 8 miliony korun. Do budoucna by měl Technický klub fungovat v bývalém PDA (Posádkový dům armády). Než se PDA povede rekonstrukovat, bude klub zatím v prostorách zemědělské školy. Tomáš Kassal

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru