Centrum Podměstí v Žatci pomůže vylepšit architektonická soutěž
Centrum Podměstí pomůže změnit architektonická soutěž. FOto: Město Žatec
Louny

Žatec - Různé pohledy, a třeba i zcela nečekané, na budoucí podobu Havlíčkova náměstí v Podměstí nabídne v budoucnu architektonická soutěž. Na její uspořádání uvolnili zastupitelé 750 tisíc korun. Hrubý odhad předpokládaných nákladů na samotnou rekonstrukci prostoru před obchodním centrem Zlatý chmel a kulturním domem Moskva se může pohybovat kolem 30 milionů korun.

Výhodou architektonické soutěže je pestrost různých názorů na to, jak prostor vylepšit. Že vylepšit potřebuje, o tom není pochyb. Naposledy to ukázala brigáda, již uspořádal spolek A dál? Během dopoledne desítka dobrovolníků posbírala deset pytlů s odpadky, které byly převážně poházené v křoví uprostřed náměstí.

O průběh samotné soutěže se díky příspěvku města postarají odborníci z řad komory architektů. Tím bude zajištěna jak kvalita soutěže, tak i prestiž a zájem dodat co nejlepší návrhy. Právě za to město zaplatí celkem 750 tisíc korun – v ceně jsou jak náklady na administrátora soutěže, tak odměny účastníkům soutěže i porotcům.

Výsledkem architektonických soutěží bývají nejen originální návrhy, ale také hospodárné a dobře ekonomicky udržitelné. I proto města tyto soutěže pořádají. Vítězný návrh architektonické soutěže bude sloužit jako východisko pro projektovou dokumentaci na obnovu Havlíčkova náměstí.

Záměr revitalizace tohoto prostoru souvisí s dlouhodobým záměrem města o vylepšení ulic v Podměstí. Radnice počítá také s opravami v dalších ulicích, na což hodlá využít i dotační prostředky. Architektonická soutěž na proměnu Havlíčkova náměstí tak zapadá do dlouhodobého konceptu rozvoje celého Podměstí.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru