Před domem Karla Sabely se vzpomínalo na popravené odbojáře z Prahy a Žatce
U domu v Nákladní ulici, kde bydlel kapitán Karel Sabela, se uskutečnila vzpomínková akce. 2x foto: Město Žatec
Louny

Žatec - U domu v Nákladní ulici, kde bydlel kapitán Karel Sabela, se ve čtvrtek uskutečnila vzpomínková akce, která připomněla popravu pěti účastníků protikomunistického odboje. Hlavní představitelé odbojové skupiny Praha – Žatec skončili na popravišti přesně před 70 lety, 18. července 1949.

Letošní pieta se proti minulosti nekonala také na radnici kvůli probíhající rekonstrukci, ale jen v Nákladní ulici. Právě tam žil, jak připomíná pamětní deska, Karel Sabela. Přestože nebyl hlavní vůdčí osobou odbojové skupiny, je z ní nejznámější. Jako tankový velitel měl při převratu vést skupinu tanků do Prahy a obsadit ruzyňské letiště a několik ministerstev, samozřejmě ve spolupráci s dalšími odbojáři.

1907sabela

Plány skupiny, která měla stovky členů, byly předčasně odhaleny a režim rozdal vysoké tresty. Vedle člena Cizinecké legie a důstojníka zahraniční československé armády K. Sabely byli popraveni také Miloslav Jebavý, Vilém Sok-Sieger, Josef Gonic a Bohuslav Hubálek. Doživotní trest dostal další Žatečan, restauratér Jiří Voves, který po deseti letech v žaláři zemřel. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru