OBRAZEM: Program ve dvorcích a sklepích oživil Žatec, příjezd krále mu dodal lesk
Program ve dvorcích a sklepích oživil Žatec, příjezd krále mu dodal lesk. 4x foto: město Žatec
Louny

Žatec - Otevření žateckých dvorků a sklepů, budovy divadla a Polánkova muzea a jako vrchol dne scénka v muzejní zahradě, která připomněla 400 let od příjezdu českého krále Fridricha Falckého. To byly hlavní událostí sobotních Dnů evropského dědictví (EHD) v Žatci, díky kterým se zaplnily ulice historického města procházejícími se lidmi.

EHD v Žatci se pořádající muzeum snaží každý rok oživit nějakou novinkou, proto loni přišlo s tématem ukázat málo známá zákoutí – dvorky uvnitř bloků historického centra. Záměr se osvědčil, proto se Žatecké dvorky v sobotu konaly podruhé. Jejich součástí se stalo i žatecké podzemí, hlavně sklepy v domech vedle knihovny či bývalý rockový klub Banán. Lidé si mohli prohlédnout i další žatecká zákoutí, někde byli třeba úplně poprvé. Třeba ve dvoře vedle chmelničky či v Jiráskově ulici.

Atraktivní byly prohlídky i kvůli tomu, že na každém dvorku byl nějaký program. Pro děti výroba bublin, slizu, bubnování či zdobení kanálů. Pro dospělé se v bývalé spořitelně členové spolku A dál? snažili dál posunout své snažení o rozvoj města a pracovali na pocitové mapě. „Označte barevně, kam chodíte rádi, co by se podle vás mělo zlepšit nebo kde se necítíte bezpečně,“ vyzývali členové spolku návštěvníky. A kdo chtěl drobný úkol splnit, co musel udělat? Nad městem, kde žij, se zamyslet!

Výzvou byly také první kroky gotických tanců nebo Historický kvíz. „Zatočte si kolem, ať víte, jakou chcete otázku. Bude lehčí, nebo těžší?“ zvaly k účasti profesorky žateckého gymnázia při návštěvě Historického dvorku ve sklepeních. Účastníci Dnů evropského dědictví si mohli uvědomit, že Žatec – to je událostmi přetékající učebnice dějepisu v ulicích, jimiž denně procházíme.

Vrcholem EHD byl příjezd Zimního krále. „Fridrich Falcký se svou ženou, anglickou princeznou Alžbětou, navštívil Žatec v neděli 27. října v 16 hodin přesně před 400 lety. Přijel do města Majnušskou bránou, která stávala kousek odtud. Špalír Žatečanů jej vítal až k domu Maxmiliána Hošťálka, kde přenocoval,“ popsala významnou historickou události historička Polánkova muzea Milada Krausová. Návštěva tzv. Zimního krále proběhla při cestě Fridricha Falckého do Prahy na jeho korunovaci a došlo k ní pár měsíců před bitvou na Bílé hoře.

Sobotní EHD v Žatci a projekt Žatecké dvorky připomněly, že Žatec má bohatou historii, kterou se může stále chlubit. Město má také malebná zákoutí, která by stálo ukazovat častěji. Sobotní program zároveň ukázal, že lze vymyslet i program na tyto dvorky o víkendech a oživit tak celé historické centrum.

Tomáš Kassal

foto

1609dvorky2

1609dvorky3

1609dvorky4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru