Muzeum v Žatci ukazuje slabikáře z celého světa. Nejstarší kus pochází z roku 1865
Muzeum ukazuje novou výstavu: Slabikáře z celého světa. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Atraktivní výstava slabikářů z celého světa je od soboty k vidění v Regionálním muzeu K. A. Polánka. Vernisáž proběhla v rámci Dnů evropského dědictví a návštěvníci, malí i velcí, ji mohou navštívit až do 10. listopadu 2019.

Výstava Když jsem šel poprvé do školy představuje soukromou sbírku Zdeňky Markovičové z Vyškova, která svůj první slabikář získala ještě coby voják z povolání při misi v Kosovu. Čeští vojáci tehdy pomáhali místním lidem s obnovou školy, Zdeňka Markovičová si jako suvenýr přivezla domů zdejší slabikář.

„Pak se mi začala sbírka postupně rozrůstat. Dnes má slabikáře hlavně z Čech, Slovenska, Německa a Ruska, ale i dalších evropských zemí, Asie či Afriky. Nejstarší kus pochází z roku 1865,“ uvedla Z. Markovičová při vernisáži.

Celkem má dnes její sbírka 250 kusů a je zapsaná v České knize rekordů. V roce 2014 za ni majitelka získala prestižní ocenění Pozoruhodná sbírka od Klubu sběratelů kuriozit.

Výstava je doplněna nejen starými kalamáři, lahvičkami od inkoustů, psacími potřebami a vysvědčeními ze sbírky Ondřeje Vonky ze Žatce a muzea, ale i interaktivními prvky pro děti. Školní lavice zapůjčil městys Měcholupy z bývalé školy v Želči.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru