Stovky lidí si na náměstí Svobody připomněly 30 let od Sametové revoluce
Stovky lidí si na náměstí Svobody připomněly 30 let od Sametové revoluce. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Poklidný a důstojný průběh měla vzpomínková akce, která v neděli večer připomněla na náměstí Svobody 30 let od listopadových událostí roku 1989. Setkání, jež vyvrcholilo zapálením svíček u morového sloupu a zpěvem Modlitby pro Martu i státní hymny se zúčastnily během odpoledne stovky lidí.

Akci uspořádalo město Žatec, konkrétně komise pro kulturu a cestovní ruch, za významné pomoci pracovníků radnice, knihovny, divadla či spolků. Prodejní stánky na náměstí sloužily k prodeji občerstvení, ale také se staly dobovými kulisami: v jednom Městská knihovna Žatec nabízela za symbolické ceny různé knihy včetně „podpultovek“, jimiž připomněla nedostatek různého zboží v dobách socialismu. Ve druhém stánku pracovnice Turistického a informačního centra v dobových bílých pláštích prodavaček dávaly za úspěšné vyřešení kvízu odměny v podobě retro zboží. Atmosféru dokreslovala hudba, již v 80. a 90. letech hrál rozhlas.

Vše sloužilo především jako kulisa pro setkání lidí, kteří chtěli vzpomínat na významnou společenskou změnu, která je spojená se 17. listopadem 1989. Vladimír Valeš v několika blocích připomněl, co se v Žatci dělo v roce 1989 i v roce následujícím. Jan Kranda zazpíval několik písní, včetně populárního Karla Kryla. Co se za 30 let změnilo, to symbolizovaly jak všudypřítomné mobilní telefony, tak žlutobílá vozidla VB a příslušníci SNB.

Setkání na náměstí Svobody zakončilo hromadné zapalování svíček u morového sloupu, což je pro některé Žatečany každoroční tradice. Letošní výročí 30 let od Sametové revoluce zdůraznil zpěv státní hymny a Modlitby pro Martu v podání zpěvačky Leony Gyöngyösi.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru