Slečna Lenka se stala obětí sexuálního trestného činu. V těžké situaci jí pomohla poradna v Lounech
ilustrační foto: CC0
Louny

Louny - Neorientujete se v jednotlivých fázích trestního řízení nebo čelíte následkům trestného činu a nevíte si rady, jak dál? Potřebujete získat nezbytné právní informace, jako například způsob uplatnění vašeho nároku na náhradu škody či nemajetkové újmy?

„V poradnách pro oběti chápeme trestný čin vždy jako škodu či újmu, kterou pachatel své oběti způsobil, nepokládáme ho pouze za porušení právních, společenských a morálních norem, a v souladu s tím také s obětí pracujeme. Poskytujeme obětem zásadní právní informace a psychosociální pomoc ve směru co nejefektivnějšího odstranění následků trestné činnosti. Pachatel by se měl aktivně podílet na náhradě škody, kterou svým chováním způsobil a pokud selže mimosoudní vyjednávání mezi pachatelem a obětí nebo je spáchaný trestný čin závažné povahy, pak musí rozhodnout soud,“ říká Martina Turnerová, poradkyně lounské poradny pro oběti.

Poradna pro oběti v Lounech spolu s Probační a mediační službou například pomohla slečně Lence, která se stala obětí jednoho z trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti.

„I v tomto případě jsme se snažili o zmírnění následků trestné činnosti. Jelikož se jednalo o trestný čin závažného charakteru a klientka byla t. č. nezletilá a nevýdělečná, zprostředkovali jsme jí bezplatné právní zastoupení, nabídli pomoc formou krizové intervence a doprovod k soudu. Rovněž jsme s ní konzultovali možnost připojení se v rámci trestního řízení s návrhem na náhradu nemajetkové újmy.

Klientka také využila možnost samostatně sepsat Prohlášení oběti o dopadu trestného činu na její současný život, které později zaznělo v soudní síni. Toto prohlášení vystihovalo převážně pocity a psychické dopady trestného činu a nutno uvést, že má velký význam jak pro oběť, tak i k uvědomění si pachatele, co oběti způsobil. Na tomto příkladu lze prezentovat restorativní přístup – jde o koncepci trestní justice, ve které mají velký význam práva obětí a jejich ochrana, mimosoudní projednávání trestních věcí aj.

Obětem má být nahrazena veškerá škoda či kompenzována újma, kterou jim svým protiprávním jednáním pachatel způsobil. Tudíž vedle potrestání pachatele, kterého soud v tomto případě pravomocně odsoudil, bylo také v adhezním řízení vydáno soudní rozhodnutí o náhradě způsobené nemajetkové újmy, a to ve výši několika desítek tisíc korun,“ komentuje jeden z případů z praxe poradkyně lounské poradny.

Do poradny pro oběti trestných činů v Lounech, která v rámci projektu „Proč zrovna já? II“ poskytuje podporu a pomoc obětem trestných činů, přichází značná část obětí, kterým byla způsobena materiální škoda či fyzická nebo psychická újma a musí čelit narušení sociálních vazeb, osobního a rodinného života či ztížení společenského postavení. Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Realizátorem projektu „Proč zrovna já? II“ je Probační a mediační služba České republiky.

„Ve druhé polovině listopadu se nejen v České republice pořádají tzv. Dny restorativní justice. Pojem restorativní justice z angl. restore – značí v podstatě obnovení či navrácení do původního stavu, přiznává zájem oběti mít silnější hlas v justičním procesu a uznává důležitost vést pachatele k zodpovědnosti vůči obětem. A v tomto duchu ke klientům poradny samozřejmě přistupujeme,“ dodává poradkyně.

Vedle náhrady škody či nemajetkové újmy zaujímá důležitou roli v restorativním přístupu také mediace, jako mimosoudní zprostředkování za účelem řešení sporu mezi obviněným a poškozeným a jako činnost směřující k urovnání konfliktního stavu v souvislosti s trestním řízením.

„Mediaci lze provádět pouze se souhlasem obou stran a za určitých podmínek. V případě, že souhlasí pachatel, pak poradce tuto možnost mimosoudního řešení nabídne oběti. Je nutné neutralizovat nerovné postavení stran a zejména oběti zajistit ochranu a bezpečí. Smyslem je tedy zmírnit následky trestného činu pro oběť a snaha o přijetí odpovědnosti ze strany pachatele za samotný čin a za škodu jím způsobenou. Probační úředníci, kteří s pachateli pracují, jsou ze zákona oprávněni mediaci uskutečnit a vést“, podotýká poradkyně.

S poradkyní lounské poradny lze komunikovat, jak osobně v Poradně pro oběti, Pod Nemocnicí 2381 v Lounech, tak telefonicky na tel. čísle 727 873 113 či e- mailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru