Vězeňská služba k odsouzenému Rathovi: Zdravotní matraci mu povolil ředitel z humánních důvodů
Ilustrační foto. Zdroj: archiv VS ČR a Středočeského kraje
Louny

Teplice - Výkon trestu bývalého hejtmana Davida Ratha se provádí standardním způsobem, což znamená, že je umístěn v běžné cele se standardním vybavením, stejně jako ostatní odsouzení. Žádné stavební úpravy ani výměna zařízení cely se neprováděly. Uvádí to Vězeňská služba ČR v aktuálním prohlášení k výkonu trestu bývalého Středočeského hejtmana. Státní zastupitelství věznici vytklo, že Rath mohl používat zdravotní matraci a chodit v jiném, než vězeňském oblečení. Vězeňská služba se vyjadřuje jen k posteli odsouzeného.

"K problematice zdravotní matrace, kterou ředitel věznice na žádost odsouzeného Ratha povolil, můžeme v tuto chvíli sdělit, že ředitel věznice takto jednal s ohledem na zprávu Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) pro vládu české republiky z července loňského roku a dalších institucí, které upozorňovaly na nevhodné podmínky výkonu trestu z hlediska zajištění zdravotní péče. Ředitel věznice, který je oprávněn v těchto věcech rozhodovat, takto učnil v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů, do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu lékařem vazební věznice, aby se vlivem případné prodlevy zdravotní stav odsouzeného nezhoršoval," uvádí vězeňská služba.

"Řešení zdravotního stavu odsouzených není ve věznicích ničím výjimečným a jejich ředitelé k tomu přistupují individuálně, vždy v souladu s příslušnými zákony a předpisy a bez ohledu na to, zda se jedná či nejedná o osobu mediálně známou.
Velmi nás udivuje, že v postupu ředitele věznice, kterého v jeho rozhodování motivoval lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného, by snad mělo být spatřováno jednání trestné a kriminální," dodává Vězeňská služba ČR v aktuální zprávě.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru