Žatec má šanci na miliony, které mohou pomoci s bydlením a zadlužeností
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Desítky milionů korun mohou během dvou let získat některé žatecké organizace a spolky. Umožní jim to projekty, které vznikly jako opatření vyplývající ze Strategického plánu sociálního začleňování města Žatce na roky 2020 až 2022. Plán ve čtvrtek jednomyslně schválili žatečtí zastupitelé.

Součástí plánu jsou čtyři konkrétní projekty: Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, Podpora rodin v nouzi prostřednictvím Housing First (bydlení především), Dluhová poradna s akreditací Ministerstva spravedlnosti ČR, Tréninková pracovní místa.

Díky projektům vzniknou aktivity, které nyní v Žatci chybí. Zároveň to udělají bez finanční spoluúčasti města. Peníze se budou čerpat z Operačního programu Zaměstnanost a díky tomu, že město spolupracuje s Agenturou pro sociální začleňování (ASZ), je na tyto projekty předem připraveno téměř 38 milionů korun. „To jsou peníze na dva roky. Budeme pomáhat i s tím, jak zajistit finance na další období,“ slíbila zastupitelům lokální konzultantka ASZ Kateřina Kubíčková.

Zastupitelé strategický plán nejen schválili, ale také jej chválili. „Takové materiály město potřebuje. Díky němu vidíme, kde nás tlačí bota, co potřebujeme vyřešit, navíc strategický plán nečerpá finance města,“ řekl například zastupitel Jiří Karas.

„Při plánování jsme si mohli určit, čemu se má výzkum agentury věnovat. Rozhodli jsme se například pro oblasti bydlení a zadluženosti. Na to nemáme vlastní zdroje, jak to zjistit,“ řekla starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Zastupitelé města ocenili nejen peníze na projekty, ale také informace z předchozí analýzy. Ta například potvrzuje, že v Žatci jsou velké problémy se zadlužováním a exekucemi. A také ukázala, že ve městě je kolem devíti set prázdných bytů, z velké části v centru. Tak vysoké číslo mnohé překvapilo. „Může to být úkol i pro nás, pro město, abychom přesvědčovali investory, že mají své investice do bydlení přesouvat z periferie do centra,“ upozornil zastupitel Martin Štross.

Spolupráce města a ASZ se neomezí jen na projekty vyplývající ze strategického plán. Připravuje se ještě Plán inkluzivního vzdělávání. K podpůrným opatřením bude patřit také komunikační strategie, která se bude věnovat zapojení veřejnosti do řešení problémů. „Pokud chceme problémy města řešit komplexně, musíme to udělat i ve spolupráci s veřejností,“ dodala vedoucí odboru sociálních věcí Kamila Sulíková.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru